Állatvédelem

Előrelépések az állatvédelemben

Fotó: Freepik
Tóth Vivien
2021.11.09. 14:00

Fontos változások jöttek létre az állatok védelme érdekében ősszel Magyarországon. Útnak indult az első mobil ivartalanítási központ, létrejött a gazdijogsi, illetve kiadták az állatvédelmi kódexet, melyeknek célja, hogy az emberek megismerjék mit is jelent a felelős állattartás.

Túlszaporulat ellen lép fel az első mobil ivartalanítási központ

A nem kívánt szaporulatok érdekében jött létre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által az első mobil ivartalanítási központ, mely a szegényebb falvakat járva, helyben történő ivartalanításra ad lehetőséget. A probléma nem újkeletű, számos olyan falu van Magyarországon ahol a kutyákat illetve a macskákat csak haszonállatnak tekintik, és ivaros állatként élik le az életüket, súlyosbítva ezzel a túlszaporulatot az országban. 

A program során a kóborló kutyákat begyűjtik, és a gazdik kérésére ingyenesen ivartalanítják. Ezzel egyetembe a szakemberek elvégzik az alapvető egészégügyi ellátást rajtuk, majd oltássorozatot és chipet is kapnak az ebek, amit nyilvántartásba rögzítenek. A tervek szerint két hetente indul útnak a mobil ivartalanítási központ előzetes igényfelmérés után, ami után átlagosan 20 eben végzik el a műtétet egy településen.

Gazdijogsi a felelős állatartás megismertetéséért

A felelős állattartásra buzdít a gazdijogsi létrejötte is, ami egy bárki által elvégezhető tanfolyam az Állatorvostudományi Egyetem által. A társállatoknak a társadalomban kiemelt szerepe van, azonban a kulcsszó a felelősség, aminek a jelentését már kevesebben ismerik. A tanfolyam célja megismertetni a gazdikkal már a vásárlás előtt felmerülő döntéseket, valamint felhívni a figyelmet a felelős kutyatartás alapvető szabályaira. A képzést személyesen az egyetemen, illetve online kurzuson is el lehet végezni.

Királyfi Péter, a győri polgármesteri hivatal ellenőrzési referense szívből ajánlja a tanfolyam elvégzését minden kutyatartónak, valamint azoknak is akik a jövőben kutya tartáson gondolkodnak. A tanfolyamnak óriási sikere van, az első héten 2600-an jelezték a képzésre a jelentkezési szándékukat. “A jelentkezők megismerhetik a számukra alkalmas fajtát, az anatómiájukat, a táplálási igényüket, illetve az egészségvédelmét is az állatnak. Megismerhetjük, milyen betegségek jelentkezhetnek a kutyánál, illetve tartalmaz még jogi praktikákat, ami az esetleg felmerüő jogi problémákban nyújt segítséget. A tanfolyam elvégzésével vélhetően felelős állattartóvá válhatnak a kutyatulajdonosok” részletezte Királyfi Péter.

Állatvédelmi kódex a társállatok védelméért

Szintén az Állatorvostudományi Egyetemnek köszönhetően készült el Magyarország első állatvédelmi kódexe. A kezdeményező mellett összesen 14 szervezet írta alá, köztük civil és kormányzati szervek is. A kódex aláírásával az állatvédelem iránti elkötelezettséget, valamint az állatvédelem szabályszerűségét rögzítették. A fő célja az, hogy európai szinten az élmezőnybe kerüljön hazánk az állatvédelem terén. “Részletesen taglalják az állatvédelem működésének szabályait, valamint az alapelveket, amiket követni kell az állatok védelmének érdekében. Ehhez más szervezetek továbbra is csatlakozhatnak“ – hívta fel a figyelmet Királyfi Péter.

A kódexet részletesen az Állatorvostudományi Egyetem honlapján el lehet olvasni.

Kapcsolódó témák: #állatvédelem | #innováció | #kutya |