Hirdetés
Káposztás paszuly

Elixír az újévi macskajaj ellen

Fotó: Győr+
Garamvölgyi Imre
2020.12.31. 19:13

Nos, lehet, hogy ez kicsit kellemetlen, ám tény, néha előfordulhat szilveszter estéjén, hogy picikét becsiccsantunk. Ez önmagában nem is baj, hisz erről szól az évzáró éjszaka, ahol még a hóember is táncolhat… A baj másnap kezdődik. Minden fáj, és már a lencselevest is unjuk. Jöhet a szatmári újdonság, a káposztás paszuly…

Hirdetés

A paszuly szó talán nem tartozik a legismeretlenebb tájszavak közé, ám aki nem ismerné: ő a bab. A káposztát szerintem nem kell etimológiailag értelmeznem. Egyértelmű. Nos, ez az alapja annak a tradicionális szatmár-beregi ételnek, amit mindenkinek ki kell próbálnia. Főleg akkor, ha valami nagyon fáj szilveszter után.

Hozzávalók:
  • 1 nagyobb darab füstölt csülök
  • 1 kg savanyúkáposzta
  • ½ kg tarkabab
  • 2-3 db babérlevél
  • fél marék bors
  • 1 nagy pohár tejföl

A recept régies. Úgy kezdődik: végy két fazekat. Az egyikbe tedd fel főni a füstölt csülköt egészben, szórd rá az előző nap beáztatott tarkababot. És felejtsd el…

Hirdetés

Ha van otthon irgatmatlanul savanyú káposzta, akkor már nyert ügyünk van. Legjobb, ha piacon szerzzük be, hiszen ott kóstolhatjuk hogy, hogy tényleg irgalmatlan savanyú legyen!

Ha megvan az ideális káposzta, vedd elő a másik fazekat. Aprítsd fel a káposztát kisebb darabokra, hogy evés közben ne verjen állba. S végül tedd fel főni az irgalmatlanul savanyú káposztát a másik fazékba, annyi vízzel, hogy épp ellepje. Ízesítsd 2-3 babérlevéllel és egy fél marék szemes borssal. Sót még véletlenül se tegyél bele. Főzd addig, amíg roppanós marad.

Ha megfőtt a káposzta, nyugodtan zárd le a gázt, hisz ez egy spórolós étel, pláne, hogy a csülkös bab még biztos nincs kész…

Ha a csülök és a bab porhanyósra főtt, eljött az ideje a komponensek egyesítésének. Vedd ki a csülköt a léből egy tálra és hagyd pihenni. A babos léhez kanalazd át a savanyú káposztát. Én szűrőkanalat használok. A káposztalevet kiönteni tilos, később még szükséged lehet rá. Forrald fel a keveréket és közben bonts meg egy nagy pohár tejfölt. A habarás szabályai szerint elvégzett hőkiegyenlítés után add a léhez, lehetőleg csomómentesen.

Kóstold meg! Ha nem elég savanyú az ízlelőbimbóidnak, kanalazz a káposzta főzőlevéből. Ha maradt még erőd, kockázd fel a főtt csülköt és már tálalhatsz is. A vegák kihagyhatják a csülköt a tányérból, a húsevők rakjanak belőle bőven. Szedd rá a levest és adj hozzá kenyeret. Boldog új évet és tünetmentes gyógyulást kívánok!

Kapcsolódó témák: #recept | #szilveszter |
likeold
a fb oldalunkat