Hirdetés

Elismerések tűzoltónapon

Illusztráció: Katasztrófavédelem
Győr+
2021.05.04. 14:11

Világszerte, így Magyarországon is május 4-e hagyományosan a tűzoltók ünnepe. Ilyenkor elsősorban az elhunyt tűzoltókra, különösen a szolgálatban életüket vesztett kollégákra gondolnak vissza a bajtársaik. Ugyanakkor ünnep is ez a nap, elismerik azok munkáját, akik folyamatosan készen állnak, hogy embertársaikon segítenek.

Hirdetés

Május 4-e a tűzoltók védőszentjének napja. Flórián a római légióban századosként szolgált, a hadseregtől békésen vett búcsút. Diocletianus császár uralma alatt, 303-ban azonban újra kitört a keresztényüldözés. Flórián miután megvallotta keresztény mivoltát, elfogták, bíróság elé állították. Büntetésként megbotozták, és arra ítélték, hogy kővel a nyakában az Ennsbe dobják. Az ítéletet 304. május 4-én hajtották végre.

Kezdetben az árvizek ellen kérték segítségét. A hagyomány szerint ifjúkorában imádságára kialudtak egy égő ház lángjai, ennek hatására a 15. század végén már inkább elsősorban a tűzzel hozták kapcsolatba.

Hirdetés

Tűzoltónap alkalmából a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományának több tagja részesült elismerésben, vagy soron kívüli előléptetésben. Ezen felül az együttműködő szervezetek több munkatársának tevékenységét elismeréssel köszönte meg a katasztrófavédelem.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere, hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a tűzoltóság napja alkalmából, tűzoltósági főtanácsosi címet adományozott Sallai Péter tűzoltó dandártábornoknak, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának.

Szent Flórián Érdemjelet adományozott Biró István tűzoltó alezredesnek, a Győri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnokának.

Tűzoltósági tanácsosi címet adományozott Kovács Attila tűzoltó főtörzszászlósnak a Kapuvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokának.

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, munkakörében hosszú időn át végzett, kiemelkedő teljesítménye elismeréseként soron kívül előléptette tűzoltó őrnaggyá: Károlyi Ferenc tűzoltó századost, a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat kiemelt főelőadóját és Türk Orsolya tűzoltó századost, a Humán Szolgálat kiemelt főelőadóját.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató pénzjutalom elismerésben részesítette: Debreczeni Zoltán tűzoltó őrnagyot, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály kiemelt főelőadóját, Hoffer László rendvédelmi igazgatási alkalmazottat, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Műszaki Osztály előadóját, Nagyné Buday Zsanett rendvédelmi igazgatási alkalmazottat, a Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség ügykezelőjét, Pirka Gergő tűzoltó törzsőrmestert, a Pannonhalmi Katasztrófavédelmi Őrs szerparancsnokát, Schmuck Dániel tűzoltó főtörzsőrmestert, a Lébényi Katasztrófavédelmi Őrs szerparancsnokát.

Kapcsolódó témák: #elismerés | #tűzoltók | #tűzoltónap |
likeold
a fb oldalunkat