Eldőlt: 1 milliárd eurónyi uniós forrást átutalnak Magyarországnak

Győr+ Fotó: Pixabay
2023.11.23. 16:45

Az Európai Bizottság csütörtökön jóváhagyta, hogy közel 1 milliárd eurós előlegfizetést kapjon Magyarország a ki nem fizetett uniós forrásokból. A 4,6 milliárd eurós fejezet fennmaradó része esetében viszont további szupermérföldkövek teljesítését várják el.

A Portfolio-t brüsszeli tisztviselők arról tájékoztatták, hogy az Európai Bizottság technikai egyeztetésén csütörtökön, nem sokkal 11 óra előtt jóváhagyta a Magyarország által benyújtott módosítást a helyreállítási és ellenállóképességi eszköznél, amelyben 3,9 milliárd eurónyi hitelrészt és 0,7 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatást igényelt a kormány – írja a portfolio.hu.

A DÖNTÉS ÉRTELMÉBEN KÖZEL 1 MILLIÁRD EURÓNYI ELŐLEGET UTALHAT A BIZOTTSÁG, MELYNEK ELSŐ RÉSZLETE A JÖVŐ ÉV ELEJÉN ÉRKEZHET MEG.

Így már azelőtt érkezhet utalás, hogy Magyarország teljesítené a helyreállítási program első utófinanszírozásához meghatározott 27 szupermérföldkövet, amelyek az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatási részt is blokkolják. A hitelrész meghatározásáról szóló jogi szöveg ugyanis úgy fogalmaz, hogy azon helyreállítási és rezilienciaépítési tervhez, amely RePowerEU-fejezetet tartalmaz, előfinanszírozás iránti kérelmet lehet csatolni.

A BIZOTTSÁG ENNEK ÉRTELMÉBEN DÖNTHET ÖSSZESEN LEGFELJEBB 10+10 SZÁZALÉKÁNAK MEGFELELŐ ÖSSZEGŰ ELŐLEGFIZETÉS ENGEDÉLYEZÉSÉRŐL, AMELYET KÉT RÉSZLETBEN FOLYÓSÍTHAT.

A döntésről szóló hivatalos bejelentést délben tartja majd az Európai Bizottság, ekkor ismertetik a kifizetés részleteit is.

A most szóban forgó közel 1 milliárd eurós előleg kifizetés azt követően indulhat meg, hogy az uniós pénzügyminiszterek is jóváhagyják a Bizottság javaslatát. A Tanácsban az ülést december 8-9-én tartják, tehát innentől számítva nagyjából 60 napon belül várhatók a RePowerEU-hoz kapcsolódó transzferek.

A PORTFOLIO ÉRTESÜLÉSEI SZERINT AZ ELSŐ 10 SZÁZALÉKOS, 460 MILLIÓ EURÓS RÉSZLET MÁR FEBRUÁRBAN MEGÉRKEZHET, MÍG A MÁSODIK ELŐLEGUTALÁS 2024 DECEMBERBEN VÁRHATÓ.

A hitelből finanszírozott pillér további 80%-nyi részét, illetve a helyreállítási program 5,8 milliárd eurós támogatási keretét azonban csak azt követően kezdi kifizetni az Európai Bizottság, hogy a kormány megfelel a 27 féle szupermérföldkő, illetve további 27 normál mérföldkő teljesítésének. Bár történtek előrelépések, egyelőre még távol van az ország attól, hogy itt megszülessen a feloldásról szóló döntés.

Forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó témák: #Európai Bizottság | #Magyarország | #támogatás |