Hirdetés
Távfűtés

Egy kémény, harmincezer épület

Fotó: MTI/Manek Attila
Győr+
2020.01.18. 09:22

Távhőellátás esetében a hőtermelés nem a fűtést igénybe vevő épületben, hanem a lakóhelytől távolabb eső fűtőközpontban történik, ahonnan a forró hőhordozó közeg távvezetékrendszeren keresztül jut a fűtendő épületig. A távfűtés egyik előnye, hogy széles spektrumban képes energiahordozókat befogadni, például a geotermikus energiát vagy a hulladékégetés által keletkezett hőt is.

Hirdetés

Az elmúlt napok hideg időjárása miatt a lakók a legtöbb lakásban feljebb csavarták a radiátorok szabályzóját. Ez egyrészt magasabb fűtésszámlákat jelent majd, másrészt a levegő minőségének sem tesz jót. Részben ennek köszönhetően a napokban több városban is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Egy kémény – harmincezer épület

Hirdetés

„Távfűtéskor a hőtermelés nem a fűtést igénybe vevő épületben, hanem a lakóhelytől távolabb eső fűtőközpontban történik, ahonnan távvezetékrendszeren keresztül továbbjut a fűtendő épületig. A fűtendő épületben egy hőátadó berendezésen keresztül a forró közeget átalakítják melegvíz hőhordozó közeggé, majd a fogyasztói  rendszeren keresztül eljuttatják az egyes helyiségekben lévő fűtőtestekhez” – mondta Orbán Tibor, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

Orbán Tibor kiemelte, a távfűtést „az egy kémény-harmincezer épület kapcsolat” mentén is jellemezhetjük, szemben a hagyományos „egy kémény-egy épülettel”.

A távfűtés előnyei

Szilágyi László, a Víz, Gáz, Fűtéstechnika és Hűtő, Klíma, Légtechnika szaklap kiadóvezetője kihangsúlyozta, a távfűtéses megoldás olyan esetekben is hasznos lehet, amikor a jogi szabályozás nem engedélyezi a kémény építését, vagy éppen a kémény megépítése ütközik műszaki nehézségekbe.

Orbán Tibor elmondta, a távfűtés másik előnye, hogy széles spektrumú energiahordozókat is be tud fogadni, például a geotermikus energiát vagy a hulladékégetés által keletkezett hőt is.

Távfűtés kapcsolt energiateremléssel

A hazai távhőteremelés közel negyven százaléka kapcsolt energiatermeléssel jön létre” – mondta Orbán Tibor. Hozzátette, ez a megoldás is környezetkímélő, hiszen használatával jelentős tüzelőanyag-megtakarítás valósítható meg.

„A kapcsolt energiatermelés azt jelenti, hogy egy közös körfolyamatban hasznos hőt és villamos energiát is termelnek” – magyarázta Orbán Tibor. Hozzátette, ha a rendszer által megtakarított energia eléri a tíz százalékot, akkor az unió vonatkozó rendeletei szerint nagy hatékonyságúnak, és ezáltal támogathatónak minősül.

Szilágyi László arra hívta fel a figyelmet, hogy a kombinált rendszerek általában energia-megtakarítást eredményeznek. Hangsúlyozta, egyre elterjedtebbé válnak a hulladékégetéssel működő energiatermelő rendszerek, azonban ezek egyik hátránya, hogy a hulladék égetése során különböző mérgező anyagok is kerülhetnek a levegőbe.

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke hozzátette, Magyarországon kilencvenhat településen több mint kétszáz távfűtésés rendszer működik, és körülbelül hatszázötvenezer lakás és számos közintézmény piaci, ipari cég is élvezi a távhőellátás előnyeit.

Kiemelte, a magyarországi rendszerek egyelőre még nem érik el a európai átlagot, de egyre több fejlesztés zajlik, hogy minél inkább csökkenthető legyen ezen rendszerek káros anyag kibocsátása.


Forrás: hirado.hu

Kapcsolódó témák: #napi érdekes |
likeold
a fb oldalunkat