Hirdetés
Hajós mise és Duna koszorúzás

Duna-nap volt Gönyűn

Fotó: Kara Ákos Facebook oldala
Győr+
2021.08.01. 11:25

A Gönyűi Honismereti Egylet és Gönyű Község Önkormányzata idén is megtartotta a település hagyományos Duna-napját.

Hirdetés

Délután három óra előtt kezdődött a hagyományos hajós mise a helyi katolikus templomban az élő és elhunyt hajósokért, majd pedig a Duna koszorúzása kitűző hajóról, kishajók kíséretével a Duna áldozatainak emlékére.

Ezt megelőzően idén is megkoszorúzták a hajós emlékművet, ahol Major Gábor, a település polgármester mondott beszédet, aki többek között kiemelte:

Hirdetés

„Szükségünk van a találkozásra, szükségünk van az emlékekre és arra, hogy mindezek a ma, itt élő családok számára is megélhetőek legyenek, összekötő kapcsot jelentsenek. Hogy közös büszkeségünk legyen a gönyűi hajósmúlt, magunkénak érezzük azokat az értékeket, amit a gönyűi hajósok képviseltek. A hajós szellemiség életvezetési minőséget is jelent, meg nem alkuvó elhivatottságot, egymás iráni elkötelezettséget és a munka szeretetét, ami példaként szolgálhat a mai, itt élő lakosság, így a fiatalok számára is. A hajón csak együtt, egymásban bízva, egymást támogatva lehetett megoldani a problémákat, túlélni a családtól való távolságot és az időnként bizonyára monoton hétköznapokat is.”

Az eseményen részt vett Kara Ákos, a térség és a település országgyűlési képviselője, aki Facebook-bejegyzésben is megköszönte a meghívást.

A programot délután sétahajókázás, kerékpártúra, Dobozi Gábor tengerészmúzeum alapító előadása, valamint Sík Frida, a Győri Nemzeti Színház művésznőjének interaktív-zenés gyerekműsora is színesítette.

Aki megéhezett, fantasztikus helyben sütött keszeget, grill kolbászt, friss, házi palacsintát, lángost kóstolhatott. Az egész napos rendezvény a Syncronband koncertjével zárult.

Kapcsolódó témák: #Duna | #Győr-Moson-Sopron | #hajózás |
likeold
a fb oldalunkat