Hirdetés
Kormányinfó

Csökkenteni kell a kontaktusokat!

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Győr+
2021.03.11. 10:51

A március 11-i Kormányinfó 10.30 után kezdődött el, amelyet Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezetőp miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartott.

Hirdetés

Gulyás Gergely a Kormányinfó kezdetén elmondta, csak a járvány elleni védekezéssel foglalkozott a kormány a kormányűlésen.

Jelenleg a harmadik hullám felfutó szakaszban van, szerdán több mint 8000 fertőzöttet regisztráltak. Megakadályozni csak és kizárólag a kontaktusok számának a csökkentésével lehet a további felfutását – tette hozzá. Hangsúlyozta: az oltások az egyetlen terület, ahonnan jó híreket tudnak mondani. 1,1 millió embert oltottak be, és 327 ezren a második oltást is megkapták. 

Hirdetés

Magyarország lakosságarányosan 0,6 százalékot olt be egy napon, míg az uniós átlag 0,2 – mondta a miniszter. Kiemelte, hogy a német média is elismerően írt a magyarországi oltási teljesítményről. Ahhoz, hogy ez így maradjon, oltóanyagra és regisztrációra van szükség. 450 ezer kínai vakcina érkezett ismét, így Kínából összesen már egymillió vakcinát hoztak be az országba.

Fotü: MTI/Mészáros János
Fotó: MTI/Mészáros János

Gulyás Gergely hangsúlyozta: húsvétig sor kerülhet az idősek beoltására, viszont azt is hozzátette, hogy több százezer idős ember van, aki még nem regisztrált. Őket is regisztrációra kérte, és elmondta: külön levelet kapnak azok, akik nem regisztráltak. 

A miniszter kihangsúlyoztza: Gyurcsány fejezze be az oltásellenes nyilatkozatokat és aláírásgyűjtést! A vakcinákkal összefüggő félelemkeltés az oka, hogy egyesek nem oltják be magukat, és ennek következményeként akár meg is halhatnak. A kormány felelőssége is nagy, de az ellenzéké is – egészítette ki, majd elmondta: A brit mutáns a fiatalabb korosztálynál is súlyosabb tüneteket okoz, de a kórházban kezeltek 80 százaléka 60 év feletti. 

A regisztráció jelenlegi állásáról elmondta: 3,2 millióhoz közelít a azok száma, akik már jelezték, szeretnének oltást.

Gulyás Gergely arra is rátért, hogy „60 százalékos átoltottsági aránynál lehet nyájimmunitásról beszélni”. A vakcinabeszerzésekről is szólt, amelyből kiderült, hogy Magyarország szerződést kötött kínai és orosz vakcinákrra. Ezek a szerződések 24 órán belül nyilvánosak lesznek. Kiemelte: a brüsszeli vakcinaszerződések esetében a tagállamok számára tilos nyílvánosságra hozni a szerződéseket. 

Fotó: Ács Tamás

Ha mindenki kér oltást, akkor négymillió adag vakcina marad, ha minden vakcina beérkezik” – mondta Gulyás, majd hozzátette hogy az EB illetékes tagjához fordul levélben annak érdekében, hogy az uniós szerződések nyílvánosak legyenek. „Ugyanis ha a nyílvánosság Kína és Oroszország számára sem sérelmes, akkor az EU számára sem kell annak lennie” – egészítette ki. Gulyás Gergely elmondta, hogy először a bizottság kap infomrációt a vakcinagyártóktól, és ezt követően tudja értesíteni az érintett tagállamokat. 

Szó esett arról is, hogy a héten életbe lépett szigorítások a szolgáltató szektorban okoznak nehézségelet.

„A kormány minden rendelkezésre álló eszközzel segíteni fog, így a bértámogatás minden érintett szektorban ki lesz fizetve márciusra. Az érintett szolgáltató cégek is jogosultak a 10 millió forintos újraindítási hitelre” – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Elhangzott: az eddig kifizetett bértámogatások összege 50,6 milliárd forint volt, és eddig 50,8 milliárd forintot fizettek ki. „Tudjuk, hogy mindenki a türelmének a végén van” – ismerte el Gulyás, ugyanakkor hozzátette, bízik abban, hogy „az oltások révén le lehet győzni a járványt. Eddig félmillióval több embert tudtunk beoltani a keletről beszerzett vakcinákkal. Minden szállítmányt előjegyeztünk, és vásárolunk belőle, ami júliusig megérkezik.” – tette hozzá. 

Fotó: MTI

Az ellenzék ténykedésére visszatérve elmondta, a Demokratikus Koalíció még nem létezett, amikor a vezetői már a magyar-magyar kapcsolatokban a gyűlöletkeltésre építettek. „Ez elfogadhatatlan” – jelentette ki Gulyás Gergely.

„Az jogosult oltásra, aki Magyarországon TB-kártyával rendelkezik. A magyar állampolgárság nem keletkeztetet TB-jogviszonyt – mondta a miniszter.A DK a gyűlöletkeltés és a hangulat fokozása miatt tesz valótlan kijelentéseket. ” – mondta.

Majd a miniszter megismételte: a DK fejezze be az aláírásgyűjtést a kínai vakcina ellen.

Kérdésre válaszolva elhangzott: az Európai Bizottság megsértette a lisszaboni szerződést azzal, hogy egy vakcinaszerződésekkel kapcsolatban csupán csak részleteket közölt. „Itt az idő, hogy minden szerződés teljesen nyílvános legyen” – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Szitén kérdés volt, hogy mennyibe kerül egy vakcina. Erre válaszul az érkezett: „Az uniós vakcinabeszerzések árát a bizottság hozza nyílvánosságra. Az orosz vakcina esetében 17 euró két oltás ára, míg a kínai vakcina esetében 31,5 euró egy oltás ára.”

Az egészségügyre vonatkozóan is érkezett kérdés, amelyre reagálva Gulyás Gergely a következőket mondta el: „Az ellenzék is támogatta az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést. Megszünteti a hálapénz rendszerét és jelentős fizetésemeléssel jár. Az új szerződést 96,3 százaléka írta alá az egészségügyi dolgozóknak. 727 fő olyan orvos volt, aki nem írta alá a szerződést, de 400 új belépő is van – tette hozzá. Az új jogviszony elfogadottsága jól láthatóan magas. – mondta.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A vírus továbbra is a legidősebbekre a legveszélyesebb, az oltási tervben ezért csak nagyon ritkán tettek kivételt – mondta szintén kérdésre Gulyás.

Felmerült, hogy a Momentum eltörölné a jelenlegi családtámogatási rendszert. Erre Gulyás Gergely azt reagálta: ezt eddig is tudták. A mostani családtámogatási rendszer addig marad érvényben, amíg a mostani kormány van.

A szigorítások lazításáról, módosításáról is kérdezték a minisztert, aki annyit mondott: jövő héten döntenek a további járványügyi lépésekről. 

A szülőket és a diákokat érthető módon érdekli az érettségi kérdése, így erre vonatkozónak is beszét Gulyás Gergely. Elmondta, tavaly sikerült úgy lebonyolítani az érettségit, hogy tartott a veszélyhelyzet. Most is bízik benne, hogy az érettségi időpontjára sikerül megállítani a harmadik hullámot. Majd az akkor épp akkori vírushelyzet alapján lesz döntés arról, hogy  csak írásbeli vizsga lesz-e, vagy megtartható lehet-e majd a szóbeli.

Illusztráció: Marcali Gábor

Arra is vonatkozott egy kérdés, hogy a Gulyás Gergely milyen oltást kapott, amelyre válaszolva elhangzott: Sputnyikot kapott, míg Szentkirályi Alexandra szóvivő nem kapott még oltást, várja hogy sorra kerüljön.

Kérdés érkezett azzal kapcsolatban is, hogy a mi a helyzet a szülésekkel kapcsolatos orvosválasztással? Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: „Biztosítottnak kell lennie annak, hogy mindenki annál az orvosnál szűljön, akinél akar! Világosak a szabályok, és ezeket kell érvényre juttatni az érintett területeken. Egy nem egészséges helyzetből indultunk ki – tette hozzá. Az átalakulás járhat némi nehézséggel, de ezt figyelemmel kísérik. ”

A vakcinák felhasználásval kapcsolat is érkezett kérdés, amelyre a következő válasz érkezett:  „Csak az ellenőrzés alatt álló vakcinákat nem adják be, és a második oltásra is tartalékolni kell. Minden vakcinát egy hét alatt eloltanak„ – tette hozzá Gulyás Gergely.   

A regisztrációval kapcsolatban elhangzott: aki vezetékes számot regisztrált, az értelemszerűen nem kap sms-t, hanem a háziorvos értesíti őket.

Illusztráció: Pixabay

Arra is érkezett kérdés, hogy az oltások milyen védettséget adnak, amelyről elhangzott: „az eddigi tapasztalatok alapján az oltások védettséget nyújtanak a fertőzés ellen, és a gyártók által közölt védettségi mutatók valós adatok. Aki mégis megbetegedett, az lényegesen kedvezőbben vészeli át a betegséget. – közölta a miniszter.

A nemzeti konzultáció is foglalkoztatja a kérdezőket, Gulyás erre is válaszolt: Eddig félmilliónál többen töltötték ki a nemzeti konzultációt, az eredményekről csak a végén számolnak be.

Az egészségügy kapacitásával kapcsolatban is érdeklődtek, amellyel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: az átvezénylésekről az országos kórházi főigazgatóság dönt ha szükséges. A szabad ágykapacitás több mint 13 ezer, míg a lélegeztetőgép terén több mint 1900-as kapacitás van. A humán erőforrást biztosítani a legnehezebb. Jóval 10 ezer fölé nőhet a kórházban ápoltak száma. 

Ha szükséges, a magánegészségügyben dolgozók is be tudnak kapcsolódni a védekezésbe – mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #Magyar Kormány |
likeold
a fb oldalunkat