Csak a magántulajdonú autók tankolhatnak ársapkás üzemanyagot

Fotó: Szentkirályi Alexandra/Facebook
Győr+
2022.07.30. 11:09

Szokatlan időpontra, szombat délelőtt 11 órára hirdettek kormányzati sajtótájékoztatót, amit ezúttal is Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartanak.

A témákról előzetes tájékoztatást nem adtak ki, utoljára szerdán volt kormányülés, amiről beszámoltak. Az eddig megszokottaktól eltérően viszont ezt nem követte Kormányinfó, így a mostani időpont merőben szokatlannak számít.

Szentkirályi Alexandra leszögezte: szerdán volt utoljára kormányülés, de azóta több fontos egyeztetés is zajlott.

Gulyás Gergely kiemelte: a MOL tájékoztatása szerint, előzetesen tervezett módon leállt a százhalombattai kőolaj-finomító, ez pedig az ország ellátásért felel. A miniszter elmondta: vagy importtal oldják meg az ország ellátását, vagy a stratégiai tartalékhoz nyúlunk. Lehetetlen helyzet előtt állunk a háború miatt – szögezte le Gulyás Gergely, aki rámutatott: a stratégiai készlet felszabadítása nem jöhet szóba.

„Nem tudunk mást tenni, a stratégiai készlet egy részét, nagyjából a negyedét felszabadítjuk, ez csak egy részét fedezi a lakossági igényeknek. A többit importból kell pótolnunk” – vezette fel Gulyás Gergely a bejelentést.

A megmaradó készletek csak a lakossági fogyasztásra elegendőek. A magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra, és a mezőgazdasági gépekre marad a 480 forintos benzinár – mondta a miniszter.   

A karbantartás ideje nem meghatározható. A megjelenő rendelet a készlet felszabadításról azt fogja tartalmazni, hogy 184 millió liter dízel és gázolaj kerül felszabadításra. Ez a teljes készlet egynegyede – tette hozzá. Gulyás Gergely szerint az ellenőrzés könnyű és gyors a forgalmi engedélyek segítségével.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: alternatív lehetőségekről is tárgyalt a kormány, amelyek a gáz kiváltására alkalmasak, „a gáztól érdemes menekülni”. Beszéltek a lignit termelés megnöveléséről, a Mátrai Erőmű leállíttatott blokkjainak újraindítását vizsgálják, a barnakőszén kitermelést újraindítanák, döntöttek arról, hogy a tűzifát csak engedéllyel lehet kivinni az országból.

Szombat délben már hatálybaba is lépnek az új benzinszabályok, azaz fél óra múlva már csak magánszemélyek tankolhatnak 480 forintos áron – felelte kérdésre Gulyás Gergely, egy másik kérdésre azt is elmondta: a kormányzati autók sem tartoznak az ársapka alá ezentúl.

Kérdés érkezett, hogy a taxisok miért kivételek, míg más vállalkozók, akik szintén sok üzemanyagot használnak, már nem? Gulyás Gergely kifejtette, hogy a kormánynak mérlegelnie kellett, de nem azért döntöttek így, mert tartanának egy “taxisblokádtól”. A taxiszolgáltatásoknál 60 százalékos árnövekedés következne be, ha rájuk nem vonatkozta az ársapka.

A déli határ helyzetével és a migrációs helyzettel kapcsolatban a miniszter elmondta: határvédelemre 1,6 milliárd eurót költött a magyar állam, ennek 2 százalékát térítette meg az EU. A határvadászok toborzása zajlik, nagy az érdeklődés, a hatezret meghaladta a jelentkezők száma, 2200 fős egységet hoznak létre őszre, 4 ezerre szeretnék majd bővíteni a számot. A kormány képes megvédeni a déli határt, de a szerb határt kellene megvédeni, lesz kormányfői találkozó a szerbekkel a témában. Európa azonban nem áll jól, és nem készült fel egy 2015-ösnél nagyobb migrációs válságra.

Eddig 863 ezren érkeztek az ukrajnai háború elől menekülve Magyarországra – válaszolta egy kérdésre Szentkirály Alexandra.

Azoknak a többgenerációs családoknak, akik több lakásos házban laknak, de egy mérőóra van csak, Gulyás Gergely azt javasolja, hogy alakítsanak társasházat.

A rezsiáraktól függetlenül is jelentősen nő a miniszter szerint az ingatlanok értéke, ha külön albetéten vannak a lakások. A miniszter arról is beszélt, hogy a társasházi ügyeket soron kívül fogják vizsgálni a földhivatalokban.

Nyelvvizsga ügyében Gulyás Gergely elmondta: nem volt értelme a nyelvvizsga-követelményre vonatkozó előírásnak, mivel például egy óvodapedagógusnak a szakmája gyakorlása során nincs szükséges nyelvvizsgára.

Gulyás Gergely szerint az EU a hatékony határvédelmet nem előnyben részesíti, hanem bünteti, Szerbia pedig csatlakozni akar, ezért nem élnek a saját déli határuk védelmében azokkal az eszközökkel, amelyekre képesek lennének. Tárgyalnak erről, akár az is elképzelhető, hogy magyar határvédő egységek a szerb déli határt védjék.

Gulyás Gergely leszögezte, ha októberben fel lesznek töltve a tárolók, akkor a fűtési szezon végéig elegendő lakossági gáz áll rendelkezésre.

Gulyás azt is elmondta, nem szeretnének további korlátozásokat bevezetni a benzin esetében. A Mol szerint a jelenlegi rendszer fenntartható. Jelen pillanatban tudja garantálni a kormány a rezsicsökkentést az átlafogyasztásig – mondta egy másik kérdésre. 

Gulyás Gergely szerint vannak olyan esetek, amikor azonnali hatálybalépésre van szükség, ez most tipikusan olyan. Ha hagynak egy-két napot, az nehézségeket idéz elő, megrohanják a kutakat és elfogyhatnak a benzinkutak tartalékai.