Beavatkozik az állam, sok vállalat és önkormányzat rezsiköltsége fog csökkenni

Győr+
2023.04.06. 10:07

Április 6-án a szokásos, kéthetente esedékes sajtótájékoztatóját tartotta Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely azzal kezdte: a kormány a szokásos, kétheti ülését tartotta, kiemelten foglalkoztak az energiaárakkal. „Az idei évi költségvetés gondos tervezésének köszönhetően minden forrás rendelkezésre áll ahhoz, hogy a lakossági rezsicsökkentést fenn tudjuk tartani a jelenlegi szabályok alapján. Szándékaink szerint nem csak az év végéig, hanem továbbra is így fog maradni” – ígérte Gulyás Gergely.

Az energiaárak komoly nehézséget jelentenek a gazdaságnak, ezeket próbálta a kormány csökkenteni, teljes mértékben nem tudták. „Mindenkinek próbálunk segíteni, elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak” – mutatott rá a miniszter. A korábbi szabályok szerint az egyetemleges szolgáltatásba tartozó vállalatok, egyházak, önkormányzatok, ha december 31-ig nem kötöttek szerződést, akkor az akkori áron fizetnek. Ebben a körben be fog avatkozni az állam, és így 14 ezer szereplőn segít a kormány. Az ő körükben jelentős árcsökkentés lesz, csaknem a felére csökken az energia egységára – ismertette Gulyás. Ebből 10 ezer gazdasági társaság, a veszteségeket az MVM-nek kell viselnie, ami nagyjából 15-20 milliárd forintot jelent majd – tette hozzá a miniszter.

Szentkirályi Alexandra beszámolt az “árstop-razziáról”. Összesen 468 üzletet ellenőriztek a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai januárban. “Kicsit előbb érkezik a jegesvödrös locsolás” – mondta a szóvivő azokra az üzletekre utalva, akik nem tartották be a hatósági szabályokat az árstopokat illetően. Összesen 334 eljárást indítottak, ebből 83 megszűnt, viszont 179 olyan ügy indult, ahol meg is állapították a jogsértés tényét, összesen 430 ilyen esetet regisztráltak, tehát boltonként 2-3 termék esetében vétettek a boltok – foglalta össze Szentkirályi Alexandra. A kormányszóvivő közölte, hogy 330 millió forintos bírságot szabtak ki összesen eddig, és újabb, több mint 1500 ellenőrzés volt január óta, ezek kiértékelése folyamatban van.

Tárgyaltak a víziközművek helyzetéről is. Két problémával szembesültek az ülésen, az egyik, hogy fel kell újítani a vízhálózatokat, mivel ezek elavultsága miatt hatalmas a vízveszteség, van, ahol 60 százalékos. Itt átfogó felújítást szeretne a kormány, ezért felhatalmazták az energetikai minisztert, hogy tegyen javaslatot egy egységes árrendszerre, és igyekezzen mielőbb elkezdeni a felújítást. A felújítás ezermilliárdos tétel, nagy beruházást igényel, ezért ez egy hosszútávú téma – mondta el kérdésre Gulyás Gergely. Hozzátette: a fenntartáshoz már most is 150 milliárd forinttal járul hozzá a kormány, évente ennyibe kerül az állami költségvetésnek az, hogy segítség a víziközmű-vagyon karbantartását.

Az, hogy valaki egy hónapban kétszer ügyeljen, nem aránytalan kötelezettség. Ennek ellenére azt látják, hogy négy megyében kiválóan működik az új ügyeleti rendszer – összegezte az új, egészségügyi ügyeleti rendszerről a miniszter.

Kapcsolódó témák: #Európai Unió | #gazdaság | #infláció | #kormányinfó |