Banki vezetőkkel egyeztetett a gazdaságfejlesztési miniszter

Győr+ kormany.hu/Papp Szabolcs
2023.01.26. 11:07

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hivatalában fogadta a hazai bankok képviselőit. A megbeszélésen jelen volt az OTP, az MKB, az Erste, a Raiffeisen, az UniCredit, a CIB, a K&H, valamint a Gránit Bank vezetője.

A felek áttekintették a gazdasági és pénzügyi folyamatokat. Nagy Márton a megbeszélésen kiemelte, hogy a Kormány célja, hogy megvédje a családokat és a teljes foglalkoztatottságot a háború és szankciók negatív hatásaitól. Ezért 2023-ban ki kell védeni a recessziót, 2024-ben pedig újra dinamikus növekedésre kell állítani a magyar gazdaságot. Megállapítást nyert, hogy egészséges hitelezés nélkül nincs fenntartható gazdasági növekedés, ezért a Kormány februártól 1-től 700 milliárd forintos kerettel elindítja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot, amely a jelenlegi kitermelhetetlenül magas kamatok mellett olcsó forráshoz juttatja a vállalkozásokat.

A Programban – amely 8 alprogramot foglal magában – a hitel méretétől függően kereskedelmi bankokon, vagy közvetlenül az Eximbank keresztül érhetők el a források, így a Kormány számít a bankok együttműködésére.

Az induló új Programmal együtt a Kormány 2023-ban már mintegy 3000 milliárd forintnyi, azaz a GDP 4 százalékának megfelelő finanszírozási forrást biztosít a vállalatok számára a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank hitel- és tőkeprogramjain, valamint a Széchenyi Kártya programokon keresztül.

Forrás: kormany.hu

Kapcsolódó témák: #bankszektor | #gazdaság | #ipar |