Balatoni Katalin: a kormány vonzóvá teszi a pedagóguspályát

MTI Fotó: MTI/Derencsényi István
2024.05.28. 15:34

A kormány minden intézkedést megtesz, amivel vonzóbbá tudja tenni a pedagóguspályát - hangsúlyozta Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára a tanári pálya népszerűsítésére indított rendezvénysorozat budapesti állomásán elmondott köszöntőjében kedden.

Szeged és Debrecen után Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Lágymányosi Campusa volt a harmadik helyszíne az “Akik arra születtek” Pedagógus álláshelyek 2024. elnevezésű országos programsorozatnak, amely a pedagógusképzésben részt vevő hallgatóknak mutatja be az álláslehetőségeket.

Balatoni Katalin hozzátette: a pedagógusképzés területén a munkaerőhiányt a kormány úgy akarja enyhíteni, hogy minden intézkedést megtesz, amivel vonzóbbá tudja tenni a pedagóguspályát, ennek egyik eleme a január 1-jével bevezetett új életpályatörvény, valamint a szintén január 1-jével megvalósuló, történelmi mértékű béremelés.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: már 551 ezer forint a gyakornoki átlagbér, ami “olyan belépő, ami biztonságot adhat a fiataloknak”.

Hozzátette: 2025-ben további 21 százalékos béremelést várhatnak a pedagógusok.

Balatoni Katalin azt mondta: reményei szerint az állásbörze – amelyet további helyszíneken a következő fél évben folytatnak – olyan teret képes biztosítani a végzős hallgatóknak, fenntartóknak, igazgatóknak, ahol meg tudnak ismerkedni egymással, van lehetőség beszélgetni, “összekapcsolódni”.

Borhy László a köszöntőjében arról beszélt, hogy az ELTE rektoraként kiemelten fontosnak tartja a pedagógusképzést, és büszke az egyetemi oktatóikra, köznevelési intézményeikre, azok jelentős sikereire és a pedagógusaikra, akik fontos pillérei az egyetemnek.

A pedagógusképzés területén az egyetem mindent megtesz, hogy időről időre megújuljon, a “hozzánk méltó minőségi színvonal” megőrzésével – hangoztatta.

Kapcsolódó témák: #kormány | #Oktatás |