Az áramárplafon hatással lehet a lakáspiacra is

Győr+
2023.06.20. 11:23

Az új rezsiszabályozás - amely áramárplafont vezet be egyebek mellett a szálláshely-szolgáltatást nyújtó kisvállalkozásoknál - hatással lehet az eladó és kiadó lakások, ezen belül a lakáshotelek piacára - áll az ingatlan.com legújabb elemzésében.

Tervezhetőbbé válnak a költségek

A rövid távra kiadó lakások rezsiproblémája korábban abból adódott, hogy a legtöbb társasházban működő lakáshotel még mindig lakossági áron vételezi az áramot, ami nem minden esetben felel meg a szolgáltatók szabályzatának.

Már meg is jelent az a jogszabály, amely július 1-től megawattóránként 200 eurós felső korlátot szab meg a többek között a szálláshely-szolgáltató kisvállalkozásoknál. Emiatt egy az ingatlanukat üzletszerűen kiadó, elsősorban a társasházakban működő lakáshotelek üzemeltetői komoly bizonytalansági tényezőt szabadulnak meg. Az áramársapka miatt tervezhetőbbé válnak a kiadások és így a vállalkozások hozama is” – mondta Balogh László gazdasági szakértő.

Jelenleg a befektetők részéről is visszafogottabb a kereslet az eladó lakások iránt, ám az infláció visszahúzódása, a kamatok csökkenése, összességében a bizonytalan gazdasági környezet enyhülésével javulhat a helyzet.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó cikkeink:

Kapcsolódó témák: #ingatlanpiac | #rezsi |