Hirdetés
Időjárás

Átlagos tél, frontokkal

Illusztráció: Marcali Gábor
Németh Boglárka
2022.02.04. 11:59

Nem csoda, ha valakinek fáj a feje az elkövetkező napokban, ugyanis a tél sem kímél minket, a frontok pedig jönnek-mennek. Hétfőig még többször várható frontátvonulás, keddtől azonban néhány napig nem kell majd újabb frontra számítani.

Hirdetés

Fischer Imre, az Országos Meteorológia Szolgálat társadalmi észlelője szerint átlagos telünk van. “Jól beleillik az elmúlt évtizedek teleinek sorozatába azzal, hogy enyhe. Ugyan a december hónap az átlagos mennyiségű csapadékot hozott, viszont a január az nagyon csapadékszegény volt, még a 10 mm-t sem érte le a lehullott csapadék mennyisége Győrben és környékén” – fogalmazott Fischer Imre, aki hozzátette, hogy ez a tendencia folytatódik. Jövő hét végéig a szakember szerint azt lehet látni, hogy az átlagosnál több fokkal melegebb időjárás lesz és nagyon kevés csapadék várható. Hétfőn ugyan lehet eső, de nem lesz jelentős mennyiség. 

Frontokból azonban egyik évszakban sincs hiány, az utóbbi időben Fischer Imre szerint gyakran volt olyan időjárási helyzet, hogy Észak-nyugat Európa fölött anticiklon, míg Észak-kelet Európa felett ciklon épült ki, az áramlási rendszerekben pedig jöttek-mentek a frontok. Hétfőig még várható frontátvonulás, keddtől azonban néhány napig nem kell több frontra számítani. 

Hirdetés

Azt nehéz megjósolni idén lesz-e még hó, és ha igen mennyi, a tavasz pedig a téli időjárástól is nagyban függ. “Enyhe a tél és hogyha az előttünk álló időszakban több fokkal melegebb lesz, mint a sokévi átlag és ez a tendencia folytatódik, valamint kitolódik márciusra is, akkor korán fog beindulni a természet”– fejtette ki Fischer Imre, aki úgy fogalmazott áprilisban, májusban még előfordulhatnak fagyok, ha pedig korán megindul a természet, akkor könnyen elfagyhat a termés, ha viszont átlagos marad az időjárás, akkor a fagykárok elkerülhetők maradnak. 

A szakember szerint a globális felmelegedés azt eredményezi, hogy az időjárásban felerősödnek a szélsőségek és a csapadék pedig nem elosztva, hanem egyszerre nagyobb mennyiségben hullik le, azonban személyesen is sokat tehetünk a helyzet javításán például azzal, ha az autónkat biciklire cseréljük.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #időjárás | #tél |
likeold
a fb oldalunkat