Főhajtás

Aradi vértanúk – megemlékezések a nemzeti gyásznapon

mti / Győr+
2021.10.06. 06:37

Országszerte és a határon túl is megemlékezéseket tartanak az aradi vértanúk kivégzésének 172. évfordulója, október 6. alkalmából.

Győrben az ünnepi megemlékezés 11 órától lesz a Batthyány emlékoszlopnál. A koszorúzáson ünnepi beszédet mond dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az ünnepi műsorban közreműködnek a Győri Nemzeti Színház művészei.

A központi megemlékezés szerda reggel – a hagyományoknak megfelelően – az Országház előtt kezdődik. A Kossuth Lajos téren reggel 8 órakor felvonják, majd félárbócra engedik Magyarország nemzeti lobogóját.

A Fiumei úti sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál 10 órakor kezdődik a megemlékezés, amelyen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mond beszédet. Ezt a rendezvényt a Nemzeti ünnepek és emléknapok Facebook-oldalon élőben is közvetítik.

Emellett számos vidéki településen és a határon túl is tartanak megemlékezéseket, koszorúzásokat.

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának vezetőjére emlékeznek.