A szavazás végéig működik a központi választási információs szolgálat

MTI Fotó: Marcali Gábor
2024.05.25. 10:05

A szavazókörök címéről, az átjelentkezés szabályiról és a mozgóurna-igénylésről érdeklődnek a legtöbben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) központi választási információs szolgálatánál (VISZ).

A választási eljárási törvény a választási irodák – így az NVI – kötelező feladatává teszi a választópolgárok tájékoztatását, ennek egyik formája a választási információs szolgálatok működtetése. A Nemzeti Választási Iroda munkatársai munkanapokon 8.30-tól 16 óráig, a választás napján reggel 6-tól este 24 óráig fogadják a választópolgárok hívásait a 06-1-795-3310-as telefonszámon.

A választási információs szolgálat segít az érdeklődőknek eligazodni a választás jogi, igazgatási, informatikai, pénzügyi, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdéseiben. Tájékoztatják a hozzájuk forduló választópolgárokat, jelölő szervezeteket az önkormányzati és nemzetiségi választásra vonatkozó jogszabályokról, a választójog gyakorlásához szükséges információkat adnak, például az átjelentkezéses vagy mozgóurnás szavazásról.

Tájékoztatást adnak továbbá a választási eljárásban közreműködő szervekről és a jogorvoslati lehetőségekről is. A helyi választási információs szolgálatok címét és egyéb elérhetőségeit közzéteszik az NVI honlapján (https://www.valasztas.hu/elerhetosegek).

A központi VISZ-nél nem ritka a napi 120 telefon, és a szolgálat mintegy napi 50-80 e-mailt válaszol meg. A választópolgárok leggyakrabban a lakóhelyük szerinti szavazókör címéről érdeklődnek, amit a választás kitűzéséről szóló értesítő is tartalmaz, illetve bárki ellenőrizheti azt az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu oldalon. Sok érdeklődő a mozgóurna-igénylés szabályairól kérdezi a VISZ-t. 

A szolgálatot megkeresők jelentős része a nemzetiségi választásról is kíván tájékozódni. A nemzetiségi szavazólapok zöld színűek a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében, és azokat a nemzetiség megnevezését tartalmazó zöld borítékba kell tenniük a választóknak. A VISZ arra is felhívja a nemzetiségi választásról érdeklődők figyelmét, hogy a zöld borítékot mindenképpen le kell zárnia a választónak, mert a lezáratlan borítékban lévő, valamint a borítékon kívül található szavazólapok érvénytelenek.

A központi VISZ munkatársait az NVI Alkotmány utcai épületében személyesen is megkereshetik azok, akiknek kérdésük van a választással kapcsolatban. Az NVI választási információs szolgálata elektronikus leveleket is fogad a [email protected] e-mail-címen.

Kapcsolódó témák: #Magyarország | #szavazás | #tudnivalók | #választás2024 |