Krónikus fáradtság

A reggeli fáradtság okainak megszüntetése

Fotó: Freepik
Tóth Vivien
2021.10.18. 17:02

Hiába alszol jól éjszaka, minden reggel fáradt és nyűgös vagy, ami a déli órákig el sem akar múlni. Ha igaz rád ez az állítás, akkor szervezetednek extra mennyiségű vitaminra és tápanyagra van szüksége, valamint kiegyensúlyozott éjszakai körülményekre. Cikkünk segítségével megtudhatod, miként pattanhatsz ki az ágyból vidámabban és frissebben reggelente.

Iktasd ki a “szundi módot”!

Krónikus fáradtságról akkor beszélünk, ha az állapot egy hétnél tovább tart, és ébrenlétünk alatt folyamatosak a tünetek pihentető éjszakai alvás után is. 

A kiváltó okokért legtöbbször a nem megfelelő környezet a felelős, amit ha megváltoztatunk akkor az alvás minőségünkben javulást tapasztalhatunk. Hálószobába az optimális hőmérséklet segít, hogy mélyebben és nyugodtabban teljenek a mélyalvásban történő órák, ezért 18-21 fok közötti hőmérsékletet ajánlott éjszakára beállítani. A friss levegő is sokat használ, így elalvás előtt érdemes szellőztetni a hálóhelyiségben. 

Zsíros, nehéz ételeket, valamint koffein tartalmú italokat a lefekvés előtti órákban már nem ajánlott fogyasztani, valamint a dohányzást és az alkoholt is javasolt kerülni ágyba bújás előtt.

A reggeli ébredésnél, hiába jóleső érzés, de a szundi módot érdemes kerülni. Alváskutatók véleménye alapján a szundi mód 5-10 perces időtartama elegendő ahhoz, hogy az agyunk újra mély alvásba zuhanjon, amiből felébredni nehezebb. Valamint az agyunkat olyan szinten becsapja, hogy az ébresztő hangot összeköti azzal, hogy még vissza lehet aludni, így még nehezebb lesz az ébredés, ami az egész napunkra rányomhatja a bélyeget.

Érdemes olyan ébresztőt beállítani, ami egyszer, maximum kétszer szól, de fülünknek kellemes zenével. Kedvenc dalunk hatására dopamin szabadul fel, amitől jobban fog indulni a reggelünk.

Edd magad kipihentre!

A vércukorszint ingadozása és a kiszáradás is felelős a reggeli kómás állapotért. Amennyiben a reggelit elbicceljük, és nem iszunk elegendő folyadékot, akkor a délelött folyamán ne csodálkozzunk ha fáradtságot és ingerültséget tapasztalunk, valamint még a munkában sem tudunk helyt állni.

Az agy megfelelő működéséhez négy grammnyi szénhidrátra van szüksége óráként, amit a legjobban a lassan felszívódó szénhidrátokkal támogathatunk. A teljes kiörlésű gabonapelyhek, müzlik, vagy pékáruk hosszú ideig egyensúlyba tartják a vércukorszintet, ami által energikusabbnak érezhetjük magunkat.

Ha a tökéletes reggeli megvan, akkor a folyadékról se feledkezzünk meg. A kávé sokak számára elengedhetetlen, azonban figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre is mellette. A reggeli órákban a 100%-os gyümölcslék és a víz a legjobb feltöltödés a szervezetünk számára.

B12 vitamin hiány

Vannak esetek amikor B12 vitaminhiány felelős az egész napos gyötrő fáradtságért. Ez a vitamin elengedhetetlen a vörös vérsejtek felépítésében, hiánya által vérszegénység alakulhat ki. Alvás zavarok és krónikus fáradtság ellen mindenképp érdemes a vitamin szedése. Természetes módon főleg állati fehérjékben található meg, mint például a sertés illetve a marhahús, a tojás, a hering, valamint a tejtermékek által.

Kapcsolódó témák: #egészség | #kávé | #pihenés |