Hirdetés
Gazdaság

A magyarok többsége bevezetné az eurót

Illusztráció: depositphotos.com
Győr+
2022.02.08. 20:47

A Republikon Intézet legfrissebb elemzésében annak járt utána, hogy hogyan vélekednek az euró bevezetéséről az eurózónán kívüli EU tagországokban, amelyek kötelezve vannak a valutaunióhoz való csatlakozásra.

Hirdetés

A legfontosabb következtetéseket szó szerint közöljük:

Magyarországon a vizsgált többi országhoz hasonlóan a megkérdezettek döntő többsége úgy gondolja, hogy országa nem áll készen az euró bevezetésére, ugyanakkor mintegy kétharmaduk pozitív következményekkel számol annak bevezetése esetén.

Hirdetés

Magyarországon és a többi visegrádi országban a relatív többség szerint tíz éven belül lesznek tagjai az eurózónának, a megkérdezettek negyede-harmada szerint azonban ez soha nem fog bekövetkezni.

Noha a közös valuta bevezetését későbbre saccolják a magyarok, nálunk a második legmagasabb azok aránya, akik szerint pozitívan érintené őket az euró bevezetése.

A magyarok aggódnak a legkevésbé az euró bevezetését követő áremelkedés miatt, jelentős arányuk szerint a közös valuta stabilizálná az árakat.

A Fidesz-KDNP listájára szavazni kívánók többsége is egyetért azzal, hogy Magyarországon be kell vezetni az eurót, amennyiben az ország teljesíti a fiskális feltételeket.

Forrás: republikon.hu
Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #elemzés | #euró | #eurozóna | #gazdaság |
likeold
a fb oldalunkat