Oktatás

40 százalékkal is drágábbak lehetnek a nyelvtanfolyamok

Fotó: Pixabay
Győr+
2022.08.29. 09:55

Jóval drágábbak lesznek a nyelvtanfolyamok idén ősztől, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke körülbelül 30-40 százalékos áremelkedésre számít. A nyelvoktatási piacot nemcsak az energiaárak emelkedése és az infláció, hanem a katatörvény és a felsőoktatási nyelvvizsgaszabályok átírása is érzékenyen érinti.

Körülbelül 30-40 százalék közötti áremelkedésre számít Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (NYESZE) elnöke, nagyjából ennyivel lehetnek drágábbak az őszi nyelvtanfolyamok. Az Eduline-nak azt mondta, a nyelviskolákat nemcsak az elszálló energiaárak, de az infláció és a katatörvény hatásai is nehéz helyzetbe hozták.

45 ezer forinttól kezdődnek a nyelvtanfolyamok

Körbenéztünk a vidéki és budapesti nyelviskolák oldalán, hogy megtudjuk, milyenek a 30 vagy 60 órás kiscsoportos tanfolyamok árai – a legtöbb diák ezeket választja, a választék is ezekből a legnagyobb.

A 30 órás kurzusok ára jelenleg 45 és 70 ezer forint között mozog, a 60 órás tanfolyamok díja azonban akár a 90 ezer forintot is elérheti – az ár a csoport létszámától, az oktatás intenzitásától is függ. A csoportos tanfolyamok még így is sokkal kedvezőbb árúak, mint a magántanárok órái: 5 ezer alatt alatt nem nagyon lehet magánórát venni.

A nyelvvizsgaszabályokat is átírták

Július végén jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter, hogy az egyetemekre és főiskolákra bízza a kormány, kötelezővé teszik-e a nyelvvizsgát a diploma megszerzéséhez. A korábbi szabályok szerint a B2-es nyelvvizsga megszerzése elvárás volt az alapszak teljesítéséhez, sőt bizonyos képzéseken szigorúbbak voltak a követelmények. Az egyetemek még nem hoztak döntést az ügyben, ami bizonytalanságot okoz a nyelviskolákban – tanulóik egy része ugyanis a diplomaszerzés miatt iratkozik be a kurzusokra.

Légrádi szerint könnyen lehet, hogy a nyelvvizsga-felkészítő tanfolyamok veszélybe kerültek, de azt még nem lehet látni, hogy összességében mekkora visszaesést fog okozni a kormány döntése. Hozzátette: a céges megrendelőknél még növekedés is várható, hiszen a munkavállalóik nyelvtudása az ő üzleti növekedésüknek is előfeltétele. Viszont a katatörvény módosítása miatt már a nyelvtanárok sem adózhatnak kedvezményesen, ha céges oktatást is vállalnak, ezért ezek a kurzusok is drágábbak lesznek.

Forrás: Eduline

Kapcsolódó témák: #nyelvtanfolyam | #nyelvtanulás | #nyelvvizgsa | #Oktatás |