Foglalkoztatás

2009-hez képest háromszorosára nőtt a minimálbér

Fotó: Marcali Gábor
Zombai-Kovács Ákos
2022.02.07. 11:13

December közepén hirdette ki a kormány, hogy 2022. január elsejétől a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 260 ezerre emelkedik. Az intézkedés több millió embert érint pozitívan, emelte ki a Győr+ Médiának Simon Róbert Balázs.

Az országgyűlési képviselő kiemelte, 2009-hez képest mindkét összeg majdnem pontosan a háromszorosára nőtt. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a baloldal most sem szavazta meg az emeléshez szükséges adócsökkentéseket, a minimálbér támadása érezhetően a baloldal programja lett.            

„Sokmillió bérből és fizetésből élő embert érint a változás, hogy január elsejével a minimálbér 200 ezer, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra emelkedett” – mondta a Győr+-nak Simon Róbert Balázs. „Emlékeztetni szeretném a győrieket is, hogy 2010-ben, amikor a Fidesz átvette a kormányzást a baloldaltól, kicsivel több, mint 70 ezer forint volt a minimálbér, vagyis közel háromszorosára nőtt ez az összeg az elmúlt években – tette hozzá az országgyűlési képviselő. „A baloldal egyébként most sem szavazta meg a minimálbéremeléshez szükséges adócsökkentéseket, úgy tűnik a baloldalnak programjává vált a minimálbér sorozatos támadása” – fogalmazott a politikus.

„Az, hogy emelkedett a minimálbér, felfelé hajtja a többi bért, ráadásul a minimálbérhez kötött családtámogatások összege is nőtt” – hangsúlyozta a képviselő. „A dolgozó gyermekes családok emellett a napokban visszakapják a tavaly befizetett személyi jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig, a 25 év alatti foglalkoztatottaknak pedig nem is kell szja-t fizetniük” – emelte ki Simon Róbert Balázs.     

Kapcsolódó témák: #foglalkoztatás | #híradó | #jövedelem | #minimálbér | #SZJA |