Deutsch Tamás: újabb világháborút jelent, ha Európa harcoló félként belesodródik a háborúba

Győr+ Fozó: MTI/Koszticsák Szilárd
2024.05.31. 19:57

Újabb világháborút jelent, ha Európa harcoló félként belesodródik a háborúba, ezért a június 9-ei választás tétje az, hogy minél több békepárti képviselő jusson be az Európai Parlamentbe (EP) - jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője pénteken Békéscsabán.

 A kormánypártok EP-listavezetője az országjáró körút során tartott lakossági fórum előtti sajtótájékoztatón idézte Orbán Viktor miniszterelnök Kossuth rádióban elhangzott pénteki nyilatkozatát, miszerint a háborúnak három szakasza van: a háborúpárti beszéd, az előkészületek és a háborúba sodródás. Deutsch Tamás  szerint most már konkrét előkészületek zajlanak. Kifejtette: Franciaország atomhatalom, a francia elnök pedig a nyilatkozata szerint “kész megnyitni a vitát a nukleáris fegyverek alkalmazásának lehetőségéről”. De beszélnek ma már nukleáris fegyvereknek az ukrán és a fehérorosz határra történő telepítéséről, valamint konkrét előkészületek zajlanak európai és NATO-szinten szárazföldi csapatok Ukrajnába vezényléséről is – mondta.

“Ha Európa harcoló félként belesodródik a háborúba, az újabb világháborút jelent” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a kis földrajzi távolság okán “mi a legveszélyeztetettebb terület vagyunk”, ezért “Isten óvjon minket ettől a helyzettől”. Deutsch Tamás szerint az M1 aktuális csatornán csütörtökön tartott EP-listavezetői vitán a többi vitapartner “kínosan kerülte” a háború kérdését. Kijelentette, a vita egyértelművé tette, hogy az emberek a béke ügyében sem számíthatnak a baloldali pártokra. “Sem a régi, sem az újsütetű baloldali pártokra” – jegyezte meg.

Kitért arra, hogy két és fél éve, amióta zajlik az ukrajnai háború, negyvennél több előterjesztés volt az EP-ben a háborúról, azt a 4 DK-s, 1 MSZP-s, 2 momentumos és 1 jobbikos képviselő támogatta. Az előterjesztések arról szóltak, hogy az EU tagországai erőn felül, korlátlanul finanszírozzák a háborút; korlátlan mennyiségben szállítsanak Ukrajnába fegyvereket és lőszereket -mondta Deutsch Tamás. A kormánypárti politikus szerint ha ezek a jelöltek bejutnak az Európai Parlamentbe, akkor a jövőben is ugyanígy meg fogják szavazni az ilyen előterjesztéseket, mert “eleget kell tenniük a háborúpárti külföldi finanszírozóik igényeinek”.

A békepárti fordulathoz minél több békepárti képviselőnek kell bejutnia az EP-be – húzta alá. Kérdésre válaszolva hozzátette: ő azzal lenne a legelégedettebb, ha 21-en jutnának be Magyarországról a Fidesz-KDNP listájáról. “Négy EP-választás volt, négy végződött Fidesz-KDNP győzelemmel, toronymagas esélyesei vagyunk 2024-ben is” – közölte. Deutsch Tamás szólt arról, 9 nappal a választás előtt “ötödik fokozatba kapcsoltak, padlógázzal mennek előre”. Fidesz-tagok és -aktivisták, 120 ezernél többen keresik fel a választókat, mozgósítják őket, “hogy ne csak a lehetősége, hanem az alkalma is legyen meg az akaratnyilvánításnak”. Hozzátette: ennek az egyik legnagyobb eseménye lesz szombaton Budapesten Európa legnagyobb Békemenete. “Megmutatjuk mi, jóakaratú magyarok, hogy közéleti aktivitás tekintetében is a béke mellett vagyunk elkötelezettek” – fogalmazott Deutsch Tamás.

Kapcsolódó témák: #béke | #háború | #Magyarország |