Tíz magyar étterem kapott Michelin-csillagot, derült ki a Michelin Guide francia étteremkalauz múlt heti bejelentésekor, amelyre Budapesten került sor. A gasztroturizmus terjedéséről, a legfontosabb jellemzőiről Labossa Lajossal, a Hunguest Zrt. kommunikációs és marketingigazgatójával beszélgettünk, aki számos érdekességet árult el a legendás Michelin-ajánlásról és -csillagokról is.
A múlt heti bejelentésből kiderült, hogy sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára az ünnepélyes díjátadón hangsúlyozta, hogy Magyarország turizmusa történelmi csúcsra ért: tavaly minden korábbinál több vendéget fogadtunk, és a hazai vendégforgalom növekedése az EU-átlag háromszorosával bővült. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a nemzetközi vendégek ma már nemcsak a látnivalókat keresik, hanem az autentikus élményeket: akár egy vacsorát, amelyre egy életen át emlékeznek, egy ízes falatot, amelyben a magyar föld kincsei, a magyar szakemberek munkája és újító kedve testesül meg.
Gasztroturizmus és a szállodák kapcsolata
A gasztroturizmus tehát egyre nagyobb figyelmet kap, külföldön és belföldön egyaránt. Hogy a szállodák szemszögéből is megismerhessük a gasztronómiai hatásokat a turizmusra vetítve, Labossa Lajost, a Hunguest Zrt. kommunikációs és marketingigazgatóját kértük, legyen a segítségünkre.
„Tapasztalataink szerint a gasztroturisták ma már tudatosan keresik a helyi jellegzetességeket. Már nem elég a tradicionális íz, fontos, hogy a tálalás modern legyen, minőségi, és az étel története és fenntarthatósága is érdekelje őket. Mind a külföldi, mind a belföldi utazók kifejezetten érdeklődnek a hazai alapokon nyugvó modern fogások iránt, amelyeket modern formában kóstolhatnak meg, így egy étel egyszerre ismerős és meglepő, időtálló és mégis újító. Az ételek a helyi vagy régiós alapanyagokra épülnek, és kiemelt szerepet játszik az alapanyagok etikus beszerzése, valamint az, hogy lehetőség szerint kistermelőktől érkezzenek” – kezdte a szakember, majd azt is hozzátette, hogy az elmúlt években kiemelkedően nőtt az igény a vegetáriánus, vegán vagy gluténmentes ételváltozatok iránt is, így ezek jelenléte nélkülözhetetlen, a kreativitás pedig itt is elvárt.
Fontos a komplex élmény
„A tálaláson túl fontos a komplex élmény, így nemcsak az ételek, hanem az italok is nagy hangsúlyt kapnak. A legtöbb esetben minőségi borokkal vagy egyedi tervezésű szörpökkel párosítják a fogásokat, amelyek még teljesebbé teszik a képet. S igen, a gasztroturizmus egyre nagyobb hatással van a szállodaiparra is, különösen azokon a vidéki helyszíneken, ahol a minőségi étterem kapcsolódik a szálláshelyhez, valamint ahol elérhetők kóstolóprogramok, borvacsorák, főzőkurzusok.”
A Hunguest Zrt. kommunikációs és marketingigazgatóját arra is megkértük, hogy a Michelin Guide ajánlásokról és a Michelin-csillagokról is beszéljen egy kicsit, hiszen ha tudatos gasztroturisták szeretnénk lenni, tisztában kell lennünk mindazzal, mit is jelentenek pontosan ezek az ajánlások, elismerések.

„A Michelin Guide az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektetett arra, hogy ne csak éttermeket, hanem szállodákat is minősítsen” – hangsúlyozta Labossa Lajos, majd így folytatta: „A szállodák esetében ajánlást lehet szerezni, illetve tavaly bevezették a Key, azaz kulcs elismerést – ez felel meg az éttermi csillagoknak. Magyarországon 2025-ben kaptak először szállodák Michelin Key minősítést, a hazánkra vonatkozó hotelválogatás 13, többségében fővárosi szállodát tartalmaz.”
S való igaz, a Michelin Guide-ban történő szereplés jó reklám, kifejezetten igaz ez a külföldi vendégekre, akik gyakran hívják segítségül a válogatást pihenésük tervezésekor. Ám természetesen a hazai turistáknak is érdemes böngészniük az ajánlásokat, számos fontos információval lehetnek gazdagabbak, amelyek sokszor elengedhetetlenek ahhoz, hogy tényleg olyan éttermeket, szállodákat válasszanak, amilyeneket elképzeltek az utazás tervezésekor.

„Különösen igaz ez azokra a szállodákra, ahol a kiemelkedő gasztronómiai élményekhez a wellness, túrázás vagy kulturális program is társul. Ebbe a kategóriába tartozik a Hunguest Hotels által üzemeltetett ötcsillagos Andrássy Kúria & Spa is Tarcalon, ahol nemcsak a szálloda, hanem annak Talu nevű étterme is immár harmadszor szerepel a Michelin Guide Hungary ajánlásában.”
Kötelező a következetesen magas színvonalú konyha!
Na de mi is szükséges ahhoz, hogy egy étterem szerepeljen a Michelin Guide Hungary ajánlásában? Nos, Labossa Lajos erről is mesélt a Győr+ Média olvasóinak:
„A Michelin-ajánlás (vagyis Selected by Michelin) eléréséhez nem feltétlenül szükséges fine dining étteremnek lenni. Ami viszont kötelező, az a következetesen magas színvonalú konyha, a helyi alapanyagok és karakter, valamint a jó ár-érték arány. A Michelin-csillag megszerzéséhez rögösebb út vezet, és az állandó, magas színvonalú kreatív konyha mellett – ami az alapelvárás – megfelelő mértékű beruházást igényel mind a konyhai eszközök, mind az étterem kialakításának, látványvilágának, mind a felhasznált alapanyagok terén.”

Győrben jelenleg nincs Michelin-csillagos étterem. Ám a Michelin által közzétett 2024-es magyarországi kalauzban szerepel a győri LAMAREDA étterem. Sőt, immár harmadik egymást követő évben ajánlják őket az embereknek, ami a fent említettek fényében a hazai és a nemzetközi vendégeknek is vonzóerőt jelent. Ám sajnos Győr egyelőre még nem meghatározó a Michelin Guide térképén.
Budapest és a Balaton régió a figyelem központjában
„A Michelin Guide magyarországi térképét jelenleg elsősorban Budapest és a Balaton régió uralja: ezek a térségek kínálják a legtöbb csillagos, Bib Gourmand vagy Michelin-ajánlott éttermet. A főváros gasztronómiai színtere nemzetközi szinten is elismert, míg a Balaton körül, különösen a Balaton-felvidéken és a déli parton, egyre több minőségi étterem és kreatív vidéki konyha jelenik meg, amelyek megérdemelten kerülnek be évről évre a Michelin válogatásába. Azt is érdemes megemlíteni, hogy Észak-Magyarország büszkélkedhet a harmadik legtöbb Michelin Guide által ajánlott étteremmel, különösen a Tokaj-Hegyalja régióban történt gasztronómiai fejlődés emelkedik ki, amely egyre több figyelmet kap a kalauzban is. 2025-ben már három étterem bír Michelin-ajánlással Tokaj-Hegyalján, köztük a tarcali Talu. Ez is mutatja, hogy a Michelin egyre inkább nyit a vidéki, minőségi vendéglátás felé. Büszkék vagyunk rá, hogy ennek mi is a részesei lehetünk.”

Kíváncsiak voltunk, hogy a Hunguest Zrt. tapasztalt szakembere mit javasol a győrieknek: merre vegyék az irányt, ha a kirándulást, a nyaralást szeretnék különleges és minőségi gasztronómiai élménnyel is összekötni. S bár a válasz sejthető volt, azért mindenképpen hasznos egy szállodaipari szakember szemszögéből megvizsgálni, s leginkább megfogadni a tanácsát:
„A győri vendégek számára természetesen a Balaton vagy Tata számít a legközelebbi Michelin-régiónak, ahol akár egy hétvége során több kiváló éttermet is érdemes felkeresni. Ez a földrajzi közelség előnyt jelent azoknak, akik a gasztroturizmust nemcsak célzott utazásként, hanem akár napi programlehetőségként is kedvelik. A balatoni Michelin-régióban érdemes ellátogatni Balatonfüredre, Csopakra vagy Fonyódra, mindegyik településen több Michelin Guide által minősített éttermet próbálhatunk ki. Ha pedig a hosszabb utazás mellett döntenének a győriek, ajánljuk Tokaj-Hegyalját, ahol három éttermet is felfedezhetnek, és megismerhetik a régió természeti szépségeit. Természetesen szeretettel várunk mindenkit Tarcalon, az Andrássy Kúria & Spa-ban!” – zárta Labossa Lajos, a Hunguest Zrt. kommunikációs és marketingigazgatója.
A „csillagosok”:
Az idén egy Michelin-csillagot kapott: a 42 (Esztergom), a BABEL (Budapest), a Borkonyha Winekitchen (Budapest), a Costes (Budapest), az Essencia (Budapest), a Pajta (Őriszentpéter), a Rumour (Budapest) és a Salt (Budapest) étterem. A fenntarthatóságért járó Michelin Zöld Csillagot idén az őriszentpéteri Pajta érdemelte ki, az év nyitása pedig Gerák Máté Padi nevű, rátkai étterme lett, amely felkerült a Selected Restaurants válogatásba is. A legjobb szervizért járó díjat az UMO Budapest nyerte el, a legjobb fiatal séfnek járó díjjal Pallag Dávidot (Rutin, Budaörs) tüntették ki, míg a legjobb sommelier Varga Norbert (Stand, Budapest) lett. A kiemelkedő ár-érték arányú Bib Gourmand ajánlást kiérdemelte a budapesti Cabrio étterem és a 94’ Konyha & Bar (Budapest).
Eddig Magyarországon két két Michelin-csillagos étterem, nyolc egy Michelin-csillagos, hat zöld csillagos, tizenhárom Bib Gourmand-díjas és 55 Michelin által ajánlott étterem van.
Fotók: Andrássy Kúria & Spa, Tarcal