Vitaminleves

Szarka Zsófi
2019.12.14. 17:04

Húsmentes finomság, ami gazdag színben, illatban, zöldségekben és még egy klasszikus burgonyagombóccal is megkoronáztam a leves tartalmát.

A folyadékra télen is szükségünk van, de ahogy én sem, úgy sokan nem szeretünk ilyenkor sok hideg vizet inni. A legjobb megoldás a napi leves. Nincs másra szükség, mint a fantáziánkat elengedni és rengeteg zöldséget egy fazékba szeletelni, majd lassú tűzön, vízben megfőzni. A jó leves titka mindig a lassú főzés és a hideg víz, amiben elindítjuk a folyamatot. Én gyakran este teszem fel a levest, amikor már senki nincs a konyhában, csak a nap levezetéseként szeletelhetek rádióhallgatás mellett. Mindig szánok rá 2-3 órát, hogy lefekvésig elkészüljön, majd hűvösre teszem és másnap csodálatos ízei vannak, amikor felmelegítem. Nem utolsó sorban két napra elegendő mennyiség, bárki bármelyik napszakban ehet belőle, hiszen tartalmas és egészséges.

Bevásárló lista:
Leves:

  • 1 gumó cékla
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej karalábé
  • kis darab sütőtök (200 g)
  • 1 csomag szárzeller (4-5 szál)
  • 2 db burgonya
  • 1 csomag újhagyma
  • 1 ek só
  • fél fej lila káposzta
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 db babérlevél
  • 10 szem egész bors

Burgonyagombóc:

  • 250 g burgonya
  • 180 g liszt
  • 1 db tojás
  • 1 kk só
  • fél kk őrölt bors

Tetejére: sűrű tejszín, citrom

Elkészítés:

Mindent, kivéve a káposztát, felszeletelek közepes méretű kockákra, karikákra, a hagymát és a fokhagymát egészen apróra. 5 liter vízbe felteszem főni a hozzávalókat a fűszerekkel együtt. Lefedem és elfeledkezem róla két órára. Alacsony lángon, ami azt jelenti, hogy 10-es skálán 4-es fokozaton, főzöm. Az eltelt órák után a káposztát is felszeletem, hozzáadom, kóstolom, ízesítem még, ha szükség van rá, és újabb 30 percig főzöm.

A burgonyagombóchoz az egészben főtt krumplit lereszelem, hozzákeverem a tojást, fűszereket és a lisztet egy tálban. Nem baj, ha kicsit ragadós, a lényeg, hogy a vizes kezünkkel kis golyókat tudjunk belőle formálni. Egyesével a lobogó levesbe dobom őket, megvárom, hogy feljöjjenek és még 5 percig főzöm utána őket. Nem egyszerre kerülnek bele, így nem baj, ha 15 percen keresztül főnek, csak túl sokáig ne, mert elvesztik a zamatukat.

Tálalásnál tejszínnel vagy tejföllel, citromlével ízesítem a levest.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |