2023-ban a WHO jelmondata:

Termesszen élelmiszert, ne dohányt!

Győr+ Illusztráció: Depositphotos
2023.05.22. 06:58

A WHO és a világ közegészségügyi élharcosai az idei, május 31-i dohányzásmentes világnap ünneplésekor arra hívják fel a figyelmet, hogy a dohányzás milyen sokféle módon veszélyezteti a környezetet, amelyben élünk.

A dohánytermesztés károsítja az egészségünket, a termesztők egészségét, és a bolygónk egészségét is. A dohányipar akadályozza a dohánytermesztés helyett más növények termesztésére irányuló kísérleteket, hozzájárulva a globális élelmiszerválsághoz.

Jelen kampány arra ösztönzi a kormányokat, hogy szüntessék meg a dohánytermesztés támogatását, és a megtakarításokat fordítsák a termesztők támogatására, hogy áttérhessenek egy fenntarthatóbb termény termesztésére, amely javítja az élelmiszer-biztonságot és az élelmezést.

– Világszerte évente mintegy 3,5 millió hektárnyi területet és 200 ezer hektár erdőt pusztítanak el azért, hogy dohányt termesszenek.

A dohánytermesztés kimeríti a Föld víz-, fosszilistüzelőanyag- és fémkészleteit.

– A dohányellátási lánc és az értékesítés globalizációja miatt a termelők főként magas erőforrásigényes szállítási módokat vesznek igénybe.

Évente 4,5 billió cigarettacsikket nem ártalmatlanítanak megfelelően szerte a világon, ami több mint 725 ezer tonnányi olyan mérgező hulladékot jelent, mely vegyi anyagok ezreit bocsátja ki a levegőbe, a vízbe és a talajba.

Tegyünk meg mindent saját és környezetünk egészségéért és kerüljük a dohánytermékek fogyasztását!

További információk a leszokáshoz: www.eljtisztatudovel.hu

Illusztráció: Depositphotos

Kapcsolódó témák: #dohánytermesztés | #dohányzás | #who |