Divat és környezetszennyezés

Ökosikk a belvárosban

J. Kovács Andrea
2023.02.27. 10:50

Sokan nem is sejtik, hogy a ruhaipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon. Herman Etelkával, a Környezetvédelmi Osztály vezetőjével jártuk körül a témát.

Egyre gyakrabban találkozunk a fast fashion, azaz „gyors divat” kifejezéssel. Ez egy olyan üzleti modell, melynek az lényege, hogy a cégek minél gyorsabban és minél olcsóbban állítsanak elő ruhákat. Hétről hétre a „legújabb divat” szerinti darabokat dobják a piacra, ezzel ösztönözve az ismételt vásárlásra. A rengeteg olcsó ruha árát azonban nem csak a kasszánál fizetjük meg. Rengeteg hulladék, hatalmas mértékű környezetszennyezés és emberek tömegeinek kizsákmányolása. Ez a „gyors divat” következménye.

Mit tehetünk?

Ne a legutolsó divat szerint öltözködjünk! A vásárolt ruha kényelmes legyen, érezzük jól magunkat benne! Járjunk turkálóba, ott is találhatunk az ízlésünknek megfelelő darabokat!

Győrben március 5-én, délután ismét lesz „Ökosikk a belvárosban”. Az akció főszervezője a Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület. A kezdeményezés segít az általunk már nem hordott, kinőtt vagy megunt, de jó állapotú ruhák cseréjében.

Válogassuk át a szekrényeket, és a már megunt, kinőtt, de tökéletes állapotban lévő ruhákat és kiegészítőket vigyük el a négy helyszín egyikére: Vital Cafe & Bistro, Kávébajusz, A Fűszeres, Lima Pub & Hostel.

Nem árt, ha tudjuk:
– Az európai családok évente 30 kilónyi ruhát dobnak ki
– A tavakba, folyókba, tengerekbe és óceánokba kerülő hulladékok és káros anyagok 35 százalékát a divatipar adja
– A Greenpeace kutatásai szerint, ha a „gyors divat” évről évre így növekszik, akkor az általuk kibocsátott szén-dioxid mennyisége 2050-re elérheti a 26%-ot
– Egyetlen mosásnyi poliészterruha akár 700.000 mikroműanyag szálat szabadít fel, amelyek bekerülhetnek az élelmiszerláncba.
– Ha teljesen leállna a ruhaipar, akkor is még 1 évig tele lennének a boltok új ruhákkal.

Az Ökosikk önkéntes szervezői a Győr+ Rádióban is beszéltek a kezdeményezésről. A műsorvezetők, Bajzát Zsuzsi és Nagy Roland az akció részleteiről kérdezték vendégeiket.

Kapcsolódó témák: #belváros | #divat | #környezetvédelem | #zöldgyőr |