Nem bántja a szemét a sok szemét?

J. Kovács Andrea Környezetvédelmi Osztály
2023.02.19. 13:35

A régi kérdés sajnos most is aktuális, ma is probléma a hulladékok nem megfelelő elhelyezése. A győri önkormányzatnak nagy kihívást jelent a zugszemét felszámolása – közölte Herman Etelka, a Környezetvédelmi Osztály vezetője.

A kormányrendelet értelmében a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal folytatja le a jogellenesen elhelyezett hulladék ügyében a hatósági eljárásokat. A 2021. március 1-jén hatályba lépett módosítások szerint, aki a hatóság által nem engedélyezett helyen jelentős mennyiségű hulladékot rak le, bűncselekményt követ el, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, sőt ez a tétel súlyosbító körülmények mellett akár nyolc évig növekedhet.

Herman Etelka azt is elmondta, hogy a Városrendészet munkatársai igyekeznek az illegális szemetelőket tetten érni és a zugszemét lerakását megelőzni. A peremkerületekben mégis egyre gyakoribb jelenség a hulladékok jogtalan elhelyezése annak ellenére, hogy a győrieknek hét hulladékudvar áll rendelkezésére.
A hulladékudvarok térítésmentesen használhatók, ha az alábbiak közül bármelyiket bemutatjuk: közszolgáltatási díjról szóló számla, győri lakcímkártya, korábban kiadott Győr Kártya, az ügyfélszolgálat által kiállított „Igazolás hulladékudvari belépéshez”, a GYHG Nonprofit Kft. által küldött, a közszolgáltatás indításáról szóló tájékoztató levél vagy az ügyfélszolgálat által kiállított, Adatmódosítás megnevezésű nyomtatvány.

Az udvarokban elhelyezhető anyagok mennyiségéről és fajtáiról, valamint a nyitvatartásról a www.gyhg.hu oldalon, vagy a társaság hulladékkezelési applikácóján keresztül tájékozódhatunk.

Ezenkívül több városrészben időszakosan kihelyezett hulladékudvarok is biztosítják a lakosok részére a felhalmozott szemét megfelelő elhelyezését.

Kérjük a győrieket, hogy használják a rendelkezésre álló lehetőségeket és szelektálják a hulladékaikat! Év közben pedig több hulladékgyűjtő akcióhoz csatlakozhatunk, ilyen például a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért mozgalom. Ha van időnk és energiánk, vegyünk részt a munkában, hogy környezetünket tisztábbá és szebbé tegyük!