Itt a pollenszezon

Mit tehetünk a gyomnövények okozta panaszok megelőzésére?

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.05.22. 13:17

A napsütés és a csapadék hatására a gyomnövények erőteljes fejlődésnek indultak. Érzik ezt a kertészkedők és az allergiások is. Mit tegyünk, hogy elkerüljük a tünetek kialakulást? Erről kérdeztük Horváth Ernőt, az önkormányzat Környezetvédelmi Osztályának koordinátorát.

A statisztikák szerint ma Magyarországon minden ötödik ember allergiás, a kiváltó okok között pedig meghatározó a lágyszárú növények pollenje. Ezért a virágzásukat meg kell akadályozni, melynek legcélravezetőbb módszere a kaszálás.

Mi a teendő, ha gazos, elhanyagolt ingatlan van a közelünkben? A belterületi ingatlanok ellenőrzése a jegyző feladata. Győrben a Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Osztálya kapott megbízást a gyomnövények elleni védekezéssel kapcsolatos hatósági munka végrehajtására.

A legnagyobb problémát a bolygatott és még be nem épített magánterületek jelentik. A bolygatott talajon a gyomnövények – elsősorban a parlagfű – gyors csírázásnak és virágzásnak indulnak. Ha a tulajdonos vagy használó nem fordít kellő figyelmet az ingatlanára, a terület a hatóság látókörébe kerül. Ilyenkor felszólítják a védekezésre, a gyomirtásra. Kezdeményezhetik növényvédelmi bírság kiszabását a kormányhivatalnál, erőteljes parlagfű-fertőzöttség esetén pedig kényszerkaszálást rendelhetnek el.

A hatóság célja az, hogy a gyomnövények virágzása a lehető legrövidebb idő alatt szűnjön meg, a terület kaszálását, tárcsázását vagy kapálását végezzék el. Ilyenkor a fertőzött ingatlannal szomszédos telkek tulajdonosai is mentesülnek a pollenterhelés hatásaitól, a gyommagvak kiszóródásától, továbbá városunk levegője is kevesebb pollent fog tartalmazni. Felhívjuk tehát az ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően akadályozzák meg területükön a gyomnövények virágzását, hiszen ezáltal minden allergiás győri lakosnak elviselhetőbbé tesszük a szezont.

Kapcsolódó témák: #allergia | #parlagfű | #pollen |