Csomagolásmentes vásárlás a hulladékcsökkentésért

J. Kovács Andrea
2022.11.28. 20:20

A Hulladékcsökkentési hét ismét ráirányította a figyelmet a csomagolásmentességre. Baldauf Gábor, a Zsákoljunk bolt tulajdonosa úgy véli, nem könnyű megszólítani az embereket. A megrögzött vásárlási szokások hatása alól nehéz szabadulni még akkor is, ha ez jó cél érdekében történik.

Tény, hogy a csomagolásmentes boltokban nem lehet mindent egy helyen megvenni. Náluk tészták, teák, aszalványok, hüvelyesek, kézműves termékek, olajok, konyhai és fürdőszobai tisztítószerek, kozmetikai termékek képezik a kínálatot. Ezt a vásárlási formát meg kell tervezni. Ha eldöntöttük, mit szeretnénk, akkor annak megfelelő tárolóedényt, üveget, tégelyt, zsákot kell magunkkal vinni. Az üzletben ebbe mérik bele a kívánt mennyiségű terméket.

Baldauf Gábor állítja: egyáltalán nem bonyolult dolog így vásárolni, nem olyan macerás, mint amilyennek sokan gondolják. Ha csak a fürdőszobai és a konyhai műanyag flakonjainkat töltetnénk újra a boltjukban kapható folyékony mosó- és mosogatószerrel, öblítővel, tusfürdővel és samponnal, sokat tehetnénk a fenntarthatóságért, hiszen több műanyag-zsáknyi szeméttől megszabadulhatnánk. Ezen a területen a leglátványosabb a változás, ezért kezdjük itt, ha kedvet kaptunk.

A náluk kapható termékek környezetbarát összetevőkből állnak és nagyrészt magyar gyártóktól származnak, minőségükkel pedig minden vásárlójuk elégedett. A kézműves szörpöket, a befőtteket és a mézeket győri és környékbeli termelőktől szerzik be.

A Hulladékcsökkentési hét apropóján az elmúlt hétvégén különleges programra várták a Zsákoljunk vásárlóit. A vállalkozó szelleműek karácsonyfadíszeket és arclemosó korongokat készíthettek, s közben beszélgettek. A jól sikerült kézműves foglalkozást jövőre is megismétlik, addig remélhetőleg még többen kapnak kedvet a fenntartható életmódhoz.

Kapcsolódó témák: #csomagolás | #hulladék | #környezetvédelem |