Betétdíjas palackok az élhetőbb világért

Fotó: O. Jakócs Péter
J. Kovács Andrea
2022.08.31. 08:20

A szeptember végén nyíló II. Győri Klíma Expo kiemelt támogatója az Alcufer Kft. Horváth Ferenccel, a cég tulajdonos-ügyvezetőjével, a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségének elnökével beszélgettünk.

Milyen változások várhatóak a hulladékgyűjtésben?

Úgy gondolom, hogy a jövő év nagyon komoly változást hoz ezen a téren. A betétdíj bevezetése a fém, az üveg és a műanyag italospalackoknál ad majd egy olyan lendületet az újrahasznosításban, amit eddig is vártunk. Ez még jobban aktiválja majd a lakosságot, valószínűsíthető, hogy többen és többet fognak gyűjteni és szelektálni. Szintén nagy változás, hogy a MOL 35 évre elnyerte a lakosságtól visszajövő háztartási hulladékok, valamint a vállalatoknál, vállalkozásoknál, intézményeknél képződő csomagolási, elektronikai hulladékok, gumi, akkumulátor begyűjtésének, kezelésének és hasznosításra átadásának koncessziós jogát. Jövő nyártól a felsoroltak gyűjtését, kezelését és a velük való gazdálkodást a MOL irányítja. Az eddigi szereplők ezután alkoncessszorként vagy alvállalkozóként dolgozhatnak tovább. A MOL koncessziós joga a hulladékhasznosításra, továbbá az ipari, mezőgazdasági, építési-bontási hulladékokra sem terjed ki. Ezeket továbbra is begyűjthetik, kezelhetik a hatósági engedéllyel rendelkező vállalkozások.

Melyik fajta hulladékból képződik kevesebb, illetve több?

Legtöbb a kommunális hulladék, ebből kellene lényegesen többet hasznosítani, a lerakás helyett. Az építési-bontási hulladékok jelentős részét viszont már most újrahasznosítjuk útalapokban, feltöltéseknél, rekultiválásnál. A fém- és acélhulladékoknál az újrahasznosítás meghaladja a 95 százalékot, itt igazán jól állunk. A fánál és papírnál is jó a visszagyűjtési arány, a műanyagokat és az üveget illetően viszont fejlődnünk kell. Megoldandó probléma, hogy a kommunális hulladékból minél többet lehessen anyagában újrahasznosítani.

Miért lettek a Győri Klíma Expo kiemelt támogatói?

Harminckét éve foglalkozunk hulladékgazdálkodással. Cégcsoportunk 700 ezer tonna újrahasznosított anyagot forgalmaz. Évente ennyit juttatunk vissza a körforgásba, vagyis ehelyett nem kell ércet kitermelni, fát kivágni, olajat felhasználni. Mi ezzel tudunk hozzájárulni a természet védelméhez. Szeretnénk, hogy a környezettudatos szemléletet minél többen magukévá tegyék, s erre jó alkalom a II. Győri Klíma Expo, ami mindenképpen támogatásra érdemes.