Zöld Győr

Bérbe adható ételdobozzal a hulladék ellen

Mireider Máté
2022.07.09. 11:06

A műanyag ételhordókkal és a csak nevükben újrahasznosítható csomagolással szemben lép fel a Rakun.

A Rakunon keresztül acél ételdobozt igényelhetünk, amit aztán a megadott éttermekben használhatunk, akár elviteles vásárlásnál, akár házhoz rendelésnél is; a nálunk lévő dobozt utóbbi esetben odaadjuk a futárnak, aki azt visszaviszi az étterembe. Egy fémdoboz gyártással és szállítással együtt is 31 használat után már környezettudatosabb megoldás, mint a komposztálható csomagolás használata – hangsúlyozta dr. Horváth Sarolta, a Rakun ügyvezetője. „A probléma a lebomló dobozokkal, hogy csak ipari körülmények között bomlanak le, és hulladék keletkezik belőlük” – mutat rá az alapító, aki azt is kiemelte: az emberek többségének nincs otthon komposztálója, hogy ezeket a csomagolásokat oda dobja, a szelektívbe pedig nem helyezhetőek.

Jelenleg országszerte 102 Rakun elfogadóhely várja a vendégei rendelését, Győrben pedig kettő. „Terveink közé tartozik ennek bővítése, folyamatosan egyeztetünk más vendéglőkkel is. Az éttermek nyitottak erre a megoldásra, több érdeklődő étkezde is megkeresett már minket” – említette meg dr. Horváth Sarolta.

A szolgáltatást okostelefonnal tudjuk igénybe venni, így látják a rendszerben, kinél van éppen ilyen edény. „A felhasználók egy telefonos alkalmazáson keresztül harmincnapos időtartamra fizetnek elő, ezalatt korlátlan alkalommal használhatják a Rakun partnerek bármelyikében a bérelt dobozokat. Az étteremben QR-kód alapján ellenőrzik a jogosultságot és el is vihetik utána a dobozban az ételt. A vendég bármelyik Rakun partnerhez visszaviheti az elöblített, üres edényt, és kap egy ugyanolyan, az éttermi előírásoknak megfelelően elmosott ételhordót” – részletezte az alapító.