Hirdetés
Vény nélkül

Támadnak a szúnyogok

Fotó: Pixabay
Győr+
2018.05.11. 10:01

A szúnyogfélék mindenhol előfordulnak, és elsősorban a meleg, nedves környezetet kedvelik, nyáron a vízpartokon különösen sok van belőlük. A nőstény szúnyogok ugyanis a vízfelszínre vagy az árterekre rakják petéiket.

Hirdetés

Válogatós fajták

A szúnyogok májustól szeptemberig vannak jelen, 1-6 hétig élnek. A nőstények csípnek, melyek életük nagy részében növényi nedveket szívogatnak, de a legtöbb fajnál a peterakáshoz szükség van madarak vagy emlősök vérének szívására is, életükben legalább egyszer. Este 6 és 10 óra között kell számítani a ,,támadásukra”. A szúnyogok egyes embereket szívesebben csípnek meg, mint másokat. A szúnyogokat a kilélegzett levegőben lévő széndioxid vonzza leginkább, emiatt a gyorsabb anyagcseréjű, testesebb embereket és a terheseket kedvelik, továbbá azokat, akiknek magasabb a testhőmérsékletük. A szúnyogok a látásuk alapján is válogatnak: állítólag nagyobb eséllyel veszik észre a fekete, a sötétkék és a piros ruhát viselőket.

Viszketés

A viszketést a csípés következtében fellépő bőrirritáció és a hisztamin felszabadulása okozza. A szúrás helyén felszabaduló hisztamin tágítja az ereket és áteresztőbbé teszi az érfalat (pirosság, duzzanat), hogy a fehérvérsejtek az idegen anyaghoz jussanak. Akinek a szervezetében a csípéskor több hisztamin szabadul fel, annak bőre érzékenyebben reagálhat akár egy egyszerű szúnyogcsípésre is. Maga a hisztamin erősen szövetizgató hatású, ez okozza a viszketést. Szerencsés esetben “csak” ennyi történik, és nem lép fel az egész testre kiterjedő általános allergiás állapot, amely nagyon veszélyes lehet – ilyen esetben mindenképpen forduljunk orvoshoz! A kórokozóval fertőzött szúnyog csípése nagyobb kiterjedésű, gyulladásos, duzzadt foltokat, sőt, akár hőemelkedést is okozhat. A tünetek jelentkezésekor ajánlatos bőrgyógyászhoz fordulni.

Hirdetés

Kezelés

A betegek jelentős részénél krémekkel, rázókeverékekkel is megszüntethető a bőrirritáció. Súlyos esetekben antibiotikumra is szükség lehet. A szúnyogcsípéseket vakargatni, bármennyire viszketnek is, szigorúan tilos! A vakargatás elfertőződhet, és hegesedéssel gyógyulhat. Egy ártalmatlan szúnyogcsípés, ha később halványul is, így akár egész életre szóló nyomot hagyhat a bőrön. Vakargatás helyett ajánlatosabb hősítő hatású rázókeverékekkel csillapítani a viszketést.

Védekezés

Számos módszerét ismerjük a szúnyogok elleni védekezésnek. A szúnyogháló mellett hatékony szúnyogriasztó szerek széles választéka áll rendelkezésünkre. Egyes rovarirtó szerek alkalmazása veszélyes is lehet, mert ami megöli a szúnyogokat, az néha az emberre is ártalmas lehet. Bár a rovarirtó spray zárt helyiségben bizonyos körülmények között elegendő védelmet nyújt, semmit sem ér a nyári estéken a szabadban rendezett sütögetésnél, illetve a vízi túrákon és a mocsaras vidékeken át vezető kirándulásokon. A megfelelő rovarriasztó szerek a bőrre kenve hosszabb ideig távol tartják a kellemetlen rovarokat. A rovarriasztó készítmények olyan anyagokat tartalmaznak, melyek a vérből és az izzadságból származó, a bőrről elpárolgó illatanyagokat annyira megváltoztatják, hogy már nem csalogatják oda a rovarokat, mert azok nem ismerik fel a zsákmányt.

Kapcsolódó témák: #szúnyog | #vény nélkül |
likeold
a fb oldalunkat