Vény nélkül

Szívbetegek gondozása: nincsenek magukra hagyva!

Fotó: Pixabay
Dr. Mézes Péter kardiológus főorvos
2020.05.08. 14:01

Az elmúlt harminc évben a kontrollra visszajáró szívbetegek megszokták, hogy ha gondjaik, szívbetegséggel kapcsolatos problémáik vannak, bármikor fordulhatnak a kardiológiai szakrendeléshez, gondozóhoz. A betegek biztonságérzetének alapját jelenti, hogy betegségük miatt meghatározott gyakorisággal – 3-6-12 havonta – jöhetnek ellenőrzésre. Akkor is, ha nem érzik magukat rosszabbul. A koronavírus miatti járványhelyzet azonban ezt a jól működő rendszert is felfüggesztette.

A szakrendelés jelenleg is működik

Érthető, hogy a betegek félnek, hogy ha nem jöhetnek az előírt – és az előjegyzésben biztosított – időpontban ellenőrzésre, akkor állapotuk rosszabbodhat. A kardiológiai szakrendelésen dolgozók mindent elkövetnek azért, hogy se egészségi állapotuk, se biztonságérzetük ne károsodjon. Ezért más formában, de a szakrendelés jelenleg is működik.

Akut esetben az ellátás biztosított

Állapotrosszabbodás, új panasz esetén a sürgősségi kivizsgálás biztosított: a sürgősségi osztályon a kardiológiai konzílium mindig elérhető. Folyamatosan biztosítjuk a műtét előtti, vagy az egyéb kezelésekhez szükséges kardiológiai konzíliumokat. Működnek a nem halasztható vizsgálatokat végző egységek: ilyen például a pacemaker-szakrendelés, az akut infarktusos betegek szívkatéterezése a szívkatéteres laboratóriumban, valamint a szívműtéten, szívkatéterezésen átesett betegek korai ellenőrzése.

Telefonos konzultáció

Az elhalasztott kontrollvizsgálatokról az előjegyzett betegeinket 7-14 nappal az esedékesség előtt telefonon értesítik. Amennyiben a beteggel folytatott telefonbeszélgetés során megoldásra szoruló probléma merül fel, a beteg ezt egy gyakorlott kardiológussal megbeszélheti, illetve őt egy kardiológus szükség esetén telefonon visszahívja. Számos problémát a betegek alapos kikérdezése és a korábbi leletek áttekintése alapján már telefonon rendezni lehet. Kiderülhet így, hogy a beteg panasza nem szív-eredetű, és lehetővé teszi a gyógyszerek megváltoztatását, új terápia beállítását – természetesen csak azoknál a betegeknél, akiket személyesen ismerünk.

E-receptek felírása

Egy központi számítógép használata úgynevezett felhő segítségével lehetővé teszi a gyógyszerkészítmények, gyógyszerek felírását, a szakorvosok által felírható gyógyszerjavaslatok kiadását, amelyet a háziorvosok számára is láthatóvá tették. Kedves betegeinket tehát nem hagyjuk magukra a problémákkal. Reméljük hamarosan visszaáll a régi rend és biztonságban fogadhatjuk önöket szakrendelőinkben!

Kapcsolódó témák: #kardiológia | #vény nélkül |