Hirdetés
Vény nélkül

Szív- és érrendszeri betegségek és a nyári időjárás

Illusztráció: Pixabay
Dr. Fi Zsolt belgyógyász, kardiológus főorvos
2020.07.10. 14:37

A nyári meleg és a hozzá társuló magas páratartalom fokozott terhelést jelent az egészséges szervezet számára is. Az izzadás okozta folyadékveszteség, valamint a meleg hatására táguló erek hatására csökken a vérnyomás. Emiatt nagy jelentőségű az elvesztett folyadék pótlása.

Hirdetés

Gyakrabban kell ellenőrizni a vérnyomást

Szív- és érrendszeri betegségek fennállása esetén a szervezet homeosztázisa még sérülékenyebb. Magas vérnyomás betegség fennállása esetén a meleg és a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatása egyszerre érvényesül, melynek hatására túlzott vérnyomáscsökkenés jöhet létre. Szédülés, álmosság, rossz esetben ájulás is előfordulhat. Erre időben fel kell készülni. Bő folyadékbevitel mellett gyakrabban kell ellenőrizni a vérnyomást. Amennyiben szükséges, a kezelőorvossal konzultálva csökkenteni kell a gyógyszerek dózisát, illetve arra is sor kerülhet, hogy átmenetileg elhagyjuk valamelyik vérnyomáscsökkentő készítményt. Azonban ezt kellő óvatossággal kell kezelni, mert a nyári melegek múltával a vérnyomás emelkedése következhet be, ami a gyógyszerek visszaállítását, dózisnövelését kívánhatja meg. A megfelelő folyadékbevitelt illetően az egyébként ebben az időszakban kedvelt, koffeintartalmú tea és a sör fogyasztása nem megfelelő folyadékpótlási technika, mert vizelethajtó tulajdonságuk van.

Koszorúér-betegség esetén

Koszorúér-betegség esetén nyaralás előtt ajánlatos a kezelőorvossal történő konzultáció, egyeztetve azt, hogy milyen terhelés megengedett, mekkora legyen a folyadékbevitel, valamint milyen gyógyszerváltoztatás szükséges. A szívinfarktuson átesett betegek koszorúér-véráramlása változó fokban, de valamilyen mértékben mindenképp károsodott. A vérellátásában korlátozott szívizom ritmuszavarra, sokszor rosszindulatú, akár életveszélyes ritmuszavarra hajlamos. Gyakran károsodott a szív pumpafunkciója, szívelégtelenség áll fenn. Mindezek miatt a koszorúérbetegek a nyári melegben fokozottan veszélyeztetettek. A nyári időszakban a kerti munkák idején kerülni kell a napon végzett munkát, reggel vagy késő délután végezzék azokat. Fontos a megfelelő folyadék- és ionpótlás, mert ezek egyensúlyzavara rosszindulatú ritmuszavart, akár hirtelen szívhalált okozhat.

Hirdetés

Szívelégtelenségben szenvedők

Szívelégtelenség fennállása esetén a folyadék- és ionháztartás zavara még komplexebb helyzetet eredményez. Ilyenkor a szív csökkent pumpafunkciója eleve alacsonyabb vérnyomásra hajlamosít, másrészt csökken életfontosságú szervek, többek között a vese véráramlása, annak csökkent működését eredményezve. Az egyébként egyensúlyban lévő szívelégtelen betegek nyaralás során, hőségben megerőltetés, nagyobb fizikai aktivitás mellett sokkal sérülékenyebbek. Egy kimerítő úszás, túra könnyen rosszullétet, akut szívelégtelenséget okozhat. Mindezek a gondolatok nem azt jelentik, hogy a szívbetegek nem élvezhetik a nyári hónapokat. A COVID-pandémia miatti korlátozások enyhülésével, megszűnésével igenis ki kell mozdulni, mozogni kell, de ezt észszerűen megtervezve, a korlátokat tiszteletben tartva szabad végezni.

A hőség hatása az ionháztartásra

A hőség okozta izzadás a szervezet ionháztartásának zavarával járhat. Azoknál az embereknél, akik ritmuszavarra hajlamosabbak, például paroxizmális pitvarlebegés vagy szupraventrikuláris tahikardia fennállása esetén, hőségben fokozott izzadás és nem kellő hidrálás mellett könnyen ritmuszavar léphet fel. Ha ehhez adott esetben egy hasmenéses betegség társul, ami fokozza a folyadék veszteséget és ionvesztést eredményez, még nagyobb lesz egy ritmuszavar felléptének lehetősége. Fürdőhelyeken a sokáig meleg vízben tartózkodás a vérnyomás csökkentése révén, a szauna a hirtelen hőmérséklet-változás révén okozhat ritmuszavart. A beteg megfelelő hozzáállása (megfelelő folyadékpótlás, ionpótlás, gyógyszerek folyamatos szedése) jelentős tényező abban, hogy a nyaralás ne váljon rémálommá.

Kapcsolódó témák: #hőség | #nyár | #vény nélkül | #vérnyomás |
likeold
a fb oldalunkat