Hirdetés
Vény nélkül

Sajátvér-terápia (PRP-kezelés)

Győr+
2022.05.23. 11:22

A porckopások (arthrosis), ízületi fájdalmak, krónikus ízületi, illetve íngyulladások (pl. teniszkönyök, golfkönyök, Achilles-ín-gyulladás, sarkantyú, ugrótérd), sport- és izomsérülések, befagyott váll, alagút szindróma esetében nagyon eredményesen alkalmazzák az úgynevezett PRP-kezelést, amely a szervezet saját regenerációs és gyógyító folyamatainak a serkentésével éri el a hatásait.

Hirdetés

Mi a kezelés lényege?

A PRP sajátvér-injekciós kezelés (trombocitadús plazmainjekció: Platelet Rich Plasma) lényege a páciens saját véréből kivont, a növekedést, a porckopás regenerálódását elősegítő, biológiailag aktív alkotóelemek koncentrátumban történő visszajuttatása a gyógyítandó területre; egyfajta folyékonyszövet-átültetés. A saját vérkoncentrátumból felszabaduló növekedési faktorok kifejezetten elősegítik a porcsejtek szaporodását, a szövetek és a sejtek regenerációját, gyógyítását. A kezelés hatásosságát több ezer kezelés és klinikai vizsgálat eredményei bizonyítják, nincs ismert mellékhatása, biztonságos, nem okoz hegesedést, megfelelő időben és indikációban alkalmazva többéves panaszmentesség is elérhető a segítségével, így a protézisműtét ideje is késleltethető. 

Mi az a vérlemezkében dús plazma?

A vérlemezkékben dús plazma két elemből áll: a plazmából (a vér folyékony részéből), valamint a vérlemezkékből, egy olyan vérsejttípusból, amely fontos szerepet játszik az egész test gyógyulásában. A vérlemezkék jól ismertek véralvadási képességükről, de olyan növekedési faktorokat is tartalmaznak, amelyek beindíthatják a sejtek szaporodását és serkenthetik a szövetek regenerálódását vagy gyógyulását a kezelt területen. A vérlemezkében dús plazma egyszerűen olyan vér, amely a normálnál több vérlemezkét tartalmaz. A vérlemezkékben dús plazma létrehozásához a klinikusok vérmintát vesznek a pácienstől, és egy centrifugába helyezik, amely gyorsan megforgatja a mintát, elválasztja a vér egyéb összetevőit a vérlemezkéktől, és a plazmában koncentrálja.

Hirdetés

Mi az a PRP-injekció?

Miután a páciens vérmintájából vérlemezkékben dús plazmát állítottak elő, ezt az oldatot a célterületbe, például egy sérült térdbe vagy ínba fecskendezik. Egyes esetekben a klinikus ultrahangot használhat az injekció beadására. Az ötlet az, hogy a gyógyulási folyamat felgyorsítása érdekében növeljék a specifikus bioproteinek vagy hormonok, úgynevezett növekedési faktorok koncentrációját egy adott területen. A PRP injekciók mögötti mechanizmus nem teljesen ismert. A tanulmányok azt mutatják, hogy a növekedési faktorok megnövekedett koncentrációja serkentheti vagy felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot, lerövidítve a sérülések gyógyulási idejét, csökkentve a fájdalmat és még a hajnövekedést is serkentheti.

Mire használható a PRP-kezelés?

A PRP-injekciók számos mozgásszervi sérülést és állapotot kezelhetnek. Például az olyan krónikus sérülések, mint a teniszkönyök vagy térdsérülések gyógyulása gyakran hosszú ideig tart, így a PRP-injekciók elősegíthetik a gyógyulási folyamatot, csökkenthetik a fájdalmat és lehetővé teszi a tevékenységekhez való hamarabb visszatérést. A klinikusok először a PRP-t az állkapocs- vagy plasztikai műtétek utáni gyógyulás felgyorsítására használták. Mostanra a műtét utáni PRP-injekciók kibővültek, hogy elősegítsék az izmok, inak és szalagok gyógyulását, mivel az ezeken a szöveteken végzett eljárások köztudottan hosszú felépülési idővel járnak. A korai tanulmányok azt mutatják, hogy a PRP-injekciók segíthetnek kezelni az osteoarthritis okozta fájdalmat és merevséget, de még több adatra van szükség.

Kapcsolódó témák: #vény nélkül |
likeold
a fb oldalunkat