A hét orvosi témája

Rózsaszínű az anyaság?

Enyedi Dóra pszichológus, TudásÉpítők
2022.08.15. 13:42

Milyen is a valódi anyaság? Egy könnyed rózsaszínű érzés? Egy babaillatú, álomporos időszak? A női lét kiváltsága? Évekig tartó kialvatlanság? Folyamatos aggódás? Ezek közül kicsit mindegyik. Mert egy anya egyszerre érezheti magát boldognak és fáradtnak, szerencsésnek és stresszesnek, különlegesnek és bizonytalannak. És még számtalan érzés kavaroghat ilyenkor egy nőben egyszerre. Ahogy minden ember, minden nő egyedi, úgy az anyaság megélése is teljesen egyedi.

Az anyaszerep kialakulása

A nő kisbabája érkezésével egy új lelki szerveződésbe, az anyaság állapotába kerül. Már a várandósság során elkezdődik az anyaszerep kialakulása: tájékozódás, szülésfelkészítő, tanácsok, javaslatok meghallgatása, saját szülői stílus körvonalazódása. Minél több információ áll rendelkezésre a saját élményekkel kapcsolatban, annál könnyebben válik az énnarratíva részévé. Épp ezért oly fontosak a saját korai történetek a születésről, csecsemőkorról. Az anyaság első legfontosabb kérdései: Életben tudom-e tartani a kisbabámat? Tudom-e növeszteni? Szeretem-e már? Amennyiben ezeket a kérdéseket esetleges szorongások kísérik, az okok felderítésekor gondolni lehet a korábbi családi traumák okozta (akár tudatalatti) hatásaira is. A családban történt vetélés, megbetegedés mind szerepet játszhatnak a negatív érzések kialakulásában.

Gyermekágyi időszak

A gyermekágy érzékeny időszakában aktiválódhatnak a korai emlékek, az újdonsült szülők saját szüleikkel való megoldatlan konfliktusai felelevenedhetnek és befolyásolhatják az újszülöttre való ráhangolódást, a csecsemő jelzéseinek kódolását. Ezek szerepet játszanak a kötődési minták transzgenerációs átörökítésében. Természetesen a meg nem oldott konfliktusok felszínre kerülése megfelelő támogatás mellett lehetőséget is ad ezek feldolgozására, ezzel gyógyítva a családi traumákat és új mederbe helyezve az új családi mintázatokat. A szülők egyik leggyakoribb korai aggodalma, hogy nem értik a kisbaba jelzéseit, nem tudnak megfelelően reagálni rá. A csecsemő szükségletei összetettek, ezek megfejtése egy tanulási folyamat a szülők számára. A csecsemőre való ráhangolódás befolyásolni tudja a sírás, mint jelzés értelmezését. Az újszülötthöz való odafordulásban fontos szerepe van az anyai tükröző jelenlétének. Az anya a csecsemő megnyilvánulásait értelmezi és tükrözi vissza babája felé. Ezáltal tudja a gyermek az élményeit integrálni. Egy gyermek érkezésével mindenképp újrastrukturálódik a család megszokott rendszere, ez a változás mindenre kiterjedő: a párkapcsolatra, a szabadidős tevékenységekre, a napi rutinra. Az új szokásokhoz való rugalmas hozzáállás megkönnyíti az átmeneti időszakok megélését.

Az anyasággal kapcsolatos elvárások

Az elvárásokat nagyban meghatározza, hogy milyen kép él egy nőben az anyasággal kapcsolatban, milyen anyai mintákat látott gyerekkorától fogva, milyen történeteket hallott a gyerekneveléssel kapcsolatban. Sőt a játékok, a mesék, a filmek, a magazinok, a könyvek által sugallt anyai minta is beépül az anyasággal kapcsolatos narratívába. Az anyává válás egy olyan fordulópont egy nő életében, mikor a transzgenerációs élmények megelevenednek és egyben lehetőséget is kínálnak a változtatásra.

Mindenkinek megfelelni

Kinek akar egy anya megfelelni a gyereknevelésben? A szomszédnak? Az anyósának? A játszótéri anyukáknak? A gyereknevelésben nincs recept. Ha lenne, az a világ legdrágább receptje lehetne: Hogyan neveljünk jól gyereket? Gondoljunk bele, mennyire unalmas lenne az élet, ha minden gyerek ugyanúgy működne? Ha minden kisbabát egy varázsgombbal meg lehetne nyugtatni? Ha minden dacoló kétévest ugyanúgy lehetne megnyugtatni? Elveszne a világon az egyik legkreatívabb hivatás: a szülőség. Minden gyerek egyedi – halljuk oly sokszor. Ez adja a gyönyörűségét és a nehézségét is a gyereknevelésnek.

JÓ TUDNI! Megtartó környezet

A rengeteg szakkönyv és tanfolyam nyújtotta információkon (várandósság, szülés, gyermekágy, szoptatás) túl fontos lenne az intuitív gondolkodást, a szülői magabiztosságot, kompetenciaérzést is segíteni. Relaxációval, mesékkel, álmokkal lehet ezen dolgozni, illetve olyan csoportban, őszintén lehet megosztani a saját történeteket, a felmerülő gondolatokat, érzéseket. Hisz anyává és apává fejlődni egy kihívásokkal tarkított, gyönyörű folyamat. Anyává alakulni egy rendkívüli életfeladat, egy önismereti út annak minden gyönyörűségével és fájdalmával együtt.

Kapcsolódó témák: #anya | #nevelés | #vény nélkül |