Vény nélkül

Praktikák köhögéscsillapításra

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2017.12.15. 17:01

Ha por vagy váladék irritálja a torkunkat, köhögünk, így tisztítja ki a szervezet a tüdőt és a légcsövet. A nátha vagy az influenza okozta köhögés magától elmúlik, de ha súlyosabb betegség a köhögés oka, kezelni kell.

Baktériumölő hatású növények

Érdemes minél több olyan ételt fogyasztani, amely fertőtlenítő, vírus- és bakté­riumölő hatású, hagymával, póréhagymával, fokhagymával készül. Jó, ha tudjuk: a fehérrépa és a káposzta serkenti az immunrendszerünk működését, a sárgarépa köptető hatású, a gyömbér pedig csökkenti a légutak duzzadtságát. Jó hatásúak természetesen a magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsök is, a citrusfélék, a bogyósok, az alma és a zöld levelű zöldségek.

Száraz vagy hurutos köhögés

Ha váladékot köhögünk fel, keressünk a patikákban köptetőket. Orvossal megbeszélve, szedjünk gyógyszert, ha súlyosabb betegség áll a háttérben, például tüdőtágulás, tüdőgyulladás, idült hörghurut vagy asztma. Nátha és influenza esetén, vagy ha port és füstöt lélegzünk be, gyakori a száraz köhögés, ilyenkor köhögéscsillapító szerek használhatnak.

Fontos a folyadék

Figyeljünk arra is, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyunk, ugyanis ezzel nagyobb mennyiségű, folyósabb váladék termelődik, amitől a köhögés során könnyebben képes megszabadulni a szervezetünk. Fogyasszunk tehát napközben 2-3 liter folyadékot – különösen jót tesz a meleg tea. Ajánlott naponta egy-két alkalommal inhalálni vízgőzzel, amit sóval vagy gyógynövényekkel, például kamillával vagy különböző illóolajokkal (menta, eukaliptusz) még hatásosabbá tehetünk. Azonban figyeljünk arra, hogy a köhögést ne nyomjuk el, köhögéscsillapítót legfeljebb este, lefekvés előtt használjunk. Az is kedvező hatású lehet, ha a mellkast, esetleg a nyakat is melegen tartjuk. A meleg borogatások is enyhíthetik a kellemetlen panaszokat.

Gyógynövények köhögésre

Az édeskömény terméséből készült tea használható köptetésre. Az aprított édesköményből forrázatot kell készíteni. Napi adagolás: 5-7 g, amit több adagra elosztva teaként fogyaszthatunk. Az eukaliptusz illóolaja jól bevált köptető, amelyet általában inhalálva alkalmazunk. Néhány csepp illóolajat párologtassunk el nedves párologtatóval, és lélegezzük be. Inhalálás közben a szemünket csukjuk be, mert az illóolaj irritálhatja a szem nyálkahártyáját. A kakukkfű olyan antibakteriális illóolajat tartalmaz, amely fokozza a hígabb váladék ter­melődését a hörgőkben, s ezzel megkönnyíti annak felköhögését. A növényből készült tea görcsoldó hatású, mérsékli a köhögési ro­hamokat. Egy-két gramm ka­kukkfűből egy csésze vízzel készített forrázatot naponta több alkalommal fogyaszthatunk.

Ha a gyerek köhög

Négyévesnél fiatalabb gyereknek ne adjunk köhögés elleni gyógyszert az orvos megkérdezése nélkül, mert súlyos mellékhatásai lehetnek. 4-6 éves gyerek esetében is mindenképpen beszéljük meg a kérdést a gyermekorvossal. Egyéves kor után egy kanál mézet már adhatunk a kicsinek a köhögés csillapítására.

Mi okozhat még köhögést?

Ha nyolc hétnél tovább tart a köhögés, számtalan ok jöhet szóba. Krónikus köhögést okozhat a savas reflux, a GERD. Lehet a köhögés a vérnyomáscsökkentő úgynevezett ACE-gátló gyógyszerek mellékhatása, de jelezheti a szívelégtelenséget is. Feltétlenül forduljunk orvoshoz, ha a következő tüneteket észleljük: erős a köhögés és véres a köpet, ha sípoló a légzés, légszomjat tapasztalunk vagy szorítást a mellkasban, ha három napnál tovább tart a láz, ha gyerekről van szó, ha hét nap után sem tapasztalunk javulást.

Kapcsolódó témák: #köhögés | #vény nélkül |