A hét orvosi témája

Mit tehetsz magadért, nőként, 40 felett?

Ványik Tünde Diplomás Ápoló TudásÉpítők
2022.11.07. 20:50

Ha elmúltál 40, még mindig fiatalnak érzed magad. Legbelül. Néha. Bár vannak pillanatok, amikor mindened fáj.

Rettegés a megöregedéstől

Néha egy élet fájdalma nyomja a vállad. Van, amikor szorongsz mások és/vagy magad miatt. Már lehet, hogy átéltél veszteségeket, boldog pillanatokat biztosan. Esetleg már vannak terveid az őszülő hajad reparálására. Gondolatban napi szinten mozogsz, hisz jól tudod, ez kell, hogy egészséges maradj. Rettegsz a menopauzától úgy, ahogy van, de tudod, hogy téged sem fog elkerülni. A gyerekek egyre nagyobbak, kirepülnek a családi fészekből, és félsz, hogy „oly magányos leszel, mint a falu utolsó fája”. Tudod, hogy jó lenne valami terv azokra az évekre, ha ketten maradtok a pároddal, de néha felmerül, hogy magadat is nehezen viseled el, nemhogy másokat. Rettegsz a nőiségeddel kapcsolatos problémáid, félelmeid miatt. Nem tudod, kivel beszélgethetnél ezekről. Érzed a változó vagy csökkenő hormontermelés tüneteit. Tiltólistára tettél már pár szót, mint inkontinencia, néni, szex, ösztrogén, nagymama, halál, betegség, menopauza, klimax, depresszió, elengedés.

Közösséghez tartozni

Mit tehetsz, ha ezek vagy ehhez hasonló gondolatok cikáznak a fejedben?

Először is keress egy hozzád hasonló korosztályú vagy érdeklődésű közösséget. Több kutatás, tudományos cikk szerint, a közösség ereje nemcsak egy kis jelentéktelen plusz lehet az életedben. Megszámlálhatatlan sok előnye van, ha tudsz kapcsolódni másokhoz.

Lássunk ezek közül néhányat:

– Azok az emberek, akik egy közösség támogatását élvezik, általában tovább élnek, általános egészségi állapotukra is jó hatással van.

– A másokkal való interakció elégedettebb érzést nyújt, csökkentve a negatív érzelmeket, növelve a pozitív életérzést.

– A társadalmi elkötelezettség, a másokon való segítés, a szociális tevékenységek javítják a kedélyállapotot.

– Az aktív szociális életet élő emberek könnyebben őrzik meg mentális egészségüket.

Tabuk nélkül beszélgetni

Összességében már azzal tettél egészségedért, hogy egy közösség elkötelezett tagjává válsz, másrészt javítod szellemi teljesítőképességedet, erősíted immunrendszeredet, csökkented a stressz érzését, jót teszel az agyi működésednek, aktívabb életet élsz, segítesz másoknak tapasztalataiddal. Beszélj gyógytornásszal, dietetikussal. Mindkettő sokat segíthet az egészséged megőrzésében, a hormonszinted normalizálásában, a gátizom erősítésében, inkontinencia megelőzésében. Keress egy coach-ot, pszichológust, egy csoportot, ahol tabuk nélkül beszélhetsz félelmeidről, veszteségeidről. Ha tüneteidet már kellemetlennek érzed, keresd fel a menopauza-rendelést. A tudomány mai állása szerint, több módon is tudják a tüneteket enyhíteni.

MeNők Klub

Ha mindezt egy helyen szeretnéd elérni, csatlakozz a MeNők Klubunkhoz, ahol beszélgetünk arról, hogy mi segíthet az elengedésben, hogy készülj a nagyszülői feladatokra, milyen ételek segítenek a hiányzó hormonok pótlásában, nőgyógyászt kérdezhetünk, kipróbáljuk a gátizomtornát, megismerkedünk a meseterápiával, kitaláljuk, milyen segítőprogramban vegyünk részt…  és még megannyi izgalmas program vár! Csatlakozz hozzánk, hogy 40 felett is érezhesd, hogy nem vagy egyedül!

Kapcsolódó témák: #vény nélkül |