Vény nélkül

Mit nevezünk köszvénynek?

Illusztráció: depositphotos.com
Győr+
2018.02.09. 18:25

A köszvény fájdalmas ízületi gyulladás, amelyet nátrium-urát kristályok lerakódása okoz. A köszvényes roham komoly fájdalmakat okoz, idült köszvény esetén pedig gyakori az ízületek deformálódása.

Kialakulásának okai

Ezek a kristályok akkor gyűlnek fel az ízületekben, ha a vérben a húgysav szintje magasabb a szokásosnál. Ez pedig akkor következik be, ha a vesék nem tudnak elegendő mennyiséget eltávolítani a vizelettel. A köszvény kifejlődésében az öröklésnek és a helytelen életmódnak, így a túlzottan bőséges, fehérjében gazdag táplálkozásnak és az alkoholfogyasztásnak is van szerepe. A betegség általában középkorú férfiakat és változó kor után lévő nőket érint. Súlyosabb formái 30 éves kor alatt kezdődnek, az esetek zömében ilyenkor az enzimrendszer valamely örökletes betegsége áll a háttérben.

Köszvényes roham

Az akut köszvényes rohamnál valamelyik ízületben, leggyakrabban a láb öregujján gyulladás fejlődik ki, de gyakori a boka, a térd, a csukló és a könyök ízületeiben is. Az ízület feletti bőr duzzadttá, pirossá, fényessé és meleggé válik, érintése is igen nagy fájdalmat okoz, a beteg még a takaró nyomását is képtelen elviselni. Néhány óra után a fájdalom enyhül, de a duzzanata megmarad. A tompa fájdalom a következő éjszakán ismét erősödhet, és néhány napon át tarthat, egyre csökkenő intenzitással. Egy-egy roham nyomtalanul elmúlhat, de ha többször ismétlődik, maradandó változást okoz az ízületben. A betegség előrehaladtával a kezeletlen rohamok egyre hosszabb ideig tartanak, gyakoribbak és több ízületre is kiterjednek. Súlyos, idült köszvény esetén gyakori az ízületek deformálódása. A folyamatosan lerakódó kristályok károsítják az ízületet és az inakat, így a mozgás egyre korlátozottabb. Az urát kristályok kemény csomókban rakódnak le, elsősorban az ízületek körül, de más szerveken is, például a fülön.

A köszvény megelőzése

A köszvénynek lehetnek örökletes okai, amelyeket értelemszerűen nem tudunk befolyásolni. Ugyanakkor életmódunkkal, mindennapi szokásainkkal igen sokat tehetünk annak érdekében, hogy elejét vegyük a húgysav veszélyes felszaporodásának. Az elhízás ismert kockázati tényezője az állapotnak, de az optimális testsúly elérése és/vagy megtartása nemcsak közvetlenül fontos a megelőzésben, hanem azért is, mert a köszvény gyakran jár együtt például cukorbetegséggel és érelmeszesedéssel, amelyekkel szemben ugyancsak az egészséges testsúly az egyik legfontosabb védekezési eszköz. Az állati eredetű fehérjékben gazdag táplálkozás, mint a vörös húsok és a belsőségek gyakori fogyasztása emeli a húgysav szintjét, tanácsos tehát kerülni az ilyen típusú táplálékokat, és egészségesebb alternatívákat választani. Hasonló a helyzet a túlzott alkoholfogyasztással is, az alkohol akadályozza ugyanis a húgysav kiürülését, így szigorú mértékletességet (már kialakult köszvénynél pedig teljes tartózkodást) javasolnak a szakemberek. Bőséggel kell viszont vizet vagy más egészséges italt fogyasztani: összesen legalább napi 2,5 liter folyadék bevitele szintén fontos a megelőzés szempontjából.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #köszvény | #vény nélkül |