A hét orvosi témája

Milyen betegségre utalhat a krónikus álmatlanság?

Dr. Radics Judit pszichiáter, pszichoterapeuta, alvásszakértő főorvos
2021.12.12. 17:41

Szinte mindenki életében előfordul néha, hogy egyszer-egyszer, vagy egy hosszabb-rövidebb időszakban rosszabbul alszik. Az ún. pszichofiziológiai inszomnia (álmatlanság) teljesen egészséges embereknél is előfordulhat egy-egy nehéz élethelyzethez köthetően. Egy tartós otthoni, vagy munkahelyi túlterhelés, nehézség, a megfázásos, gyulladásokkal járó testi betegségeket kísérő átmeneti alvászavar is az úgynevezett pszichofiziológiai álmatlanság körébe sorolható.

Szorongásos megbetegedések

Tartós elalvási zavarral járnak a valódi szorongásos megbetegedések (mint például a pánikbetegség, az ún. generalizált szorongás (az állandó, minden apróságon történő aggodalmaskodás), és a kezdődő magas vérnyomás első jelei is lehet az elalvás zavara. Maga a szorongás is generálhat magas vérnyomásértékeket, így elhúzódóan fennálló elalvási zavar esetén feltétlenül érdemes az esti órákban, lefekvés előtt a vérnyomást ellenőrizni.

Nyugtalan láb szindróma

Az éjszaka átalvásának zavara a mindennapokban talán még gyakrabban fordul elő, mint az elalvás zavara. Közvetlenül elalvást követően szokott előfordulni (vagy éppen az elalvást megakadályozni) az úgynevezett nyugtalan láb szindróma. Ilyenkor az ember úgy érzi, mintha kénytelen volna megmozdítania a lábát, melyre kellemetlen kényszerítő erő készteti. Kissé ehhez hasonló az úgynevezett periodikus lábmozgás-zavar, amikor is kényszerű, akarattal nem befolyásolható és irányítható végtagmozgások ébresztik fel az alvó embert.

Légzéskimaradás

Abban az esetben, ha az elalvást követően szinte óránként, kétóránként felébred az ember, erős lehet a gyanú apnoe – éjszakai légzéskimaradás – jelenlétére. Ez különösen jellemző lehet az 50 körüli, kisebb, de még inkább nagyobb túlsúllyal rendelkező, magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedőkre, de fiatalabb életkorban, nőknél és férfiaknál egyaránt előfordulhat. Ugyancsak apnoe (légzéskimaradás) lehetőségére terelheti a gyanút, ha az alvási idő megnyúlik, akár napi 10-11 órát is kitesz, ám mégsem nyújtja a teljes kipihentség, frissesség érzését.

JÓ TUDNI: Megterhelően hatnak a lelkiállapotra
Az éjszakai alvászavar önmagában is igen kellemetlen állapot: az álmatlan forgolódás elalvás előtt, vagy az ébren töltött éjszakai órák megterhelően hatnak a lelkiállapotra, és elmarad a test regenerálódása is. Ennek nyomán másnapi tünetek – meglassultság, kedvetlenség, a reakcióidő romlása, koncentrációzavar – állnak elő, gyakran romlik a nappali közérzet és a teljesítőképesség is.

Depresszió

A hajnali fél 3 tájban történő megébredés a krónikus stresszre jellemző alvászavarforma. A korai felébredés gyakran jár hosszú ébren töltött időszakkal, aztán az ember már vissza tudna aludni hajnali 5-6 óra tájban, de a legtöbbünknek ilyenkor már közeleg a valódi felébredés ideje. A krónikus stressz valójában igen hasonló elváltozásokat okoz a szervezetben, mint a valódi depresszió. Tehát abban az esetben, ha hajnali 2-3 óra között rendszeresen felébred valaki – különösen, ha napközben erősen nyomott a hangulata -, úgy depresszió jelenlétére is gondolni kell.

Egyes gyógyszerek szedése

Megjegyezhető, hogy egyes gyógyszerek szedése hajlamosíthat álmatlanság (és hangulatzavar) megjelenésére is, így amennyiben alvászavart észlelünk, és valamilyen – különösen újonnan berendelt – gyógyszert szedünk, érdemes az orvosság betegtájékoztatóját áttanulmányozni. Így ha valakinél tartósan fennáll az elalvás, vagy az éjszaka átalvásának zavara, érdemes figyelemmel kísérni, átgondolni, lehet-e bármit tenni, változtatni az álmatlanság megoldása, felszámolása érdekében. A lehetőség szerinti megfelelő alváshigiéne (melynek legfőbb eleme a rendszeresség, az egészséges táplálkozás és a kellő mennyiségű testmozgás), vagy idősebbeknél, krónikus betegségben szenvedőknél a testi betegség egyensúlyba hozatala alapvető jelentőségű. Abban az esetben pedig, ha az egyéni próbálkozások nem hoznak sikert, érdemes szakemberrel konzultálni a panaszokat illetően.

“Ha valakinél tartósan fennáll az elalvás, vagy az éjszaka átalvásának zavara, érdemes figyelemmel kísérni, átgondolni, lehet-e bármit tenni, változtatni az álmatlanság megoldása, felszámolása érdekében.”

Kapcsolódó témák: #alvás | #orvostudomány |