Hirdetés
Vény nélkül

Mammográfia vagy emlőultrahang?

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2017.05.12. 10:31

A nők rettegett betegsége az emlőrák, ami minden tizedik nőnél jelentkezik élete folyamán. Az emlőrák korai diagnosztikája életet ment. A betegség felismerése műszeres vizsgálattal történik: röntgen mammográfiával és emlő ultrahang vizsgálattal.

Hirdetés

Röntgen mammográfia

A röntgenvizsgálatok fizikai alapja, hogy a röntgensugár behatol a testbe, mely egy részét elnyeli a sugaraknak, egy részük pedig áthatol. A testből kilépő röntgensugarat vagy fényérzékeny lemez (röntgen film) vagy számítógép segítségével, digitális úton érzékeljük, és a keletkezett képet röntgenképet az orvos értékeli. A hagyományos és a digitális röntgenvizsgálatnak a fizikai alapjai azonosak. A röntgen mammográfia elvégzéséhez azért szükséges az emlőt összenyomni (comprimalni), hogy a rétegvastagság mindenhol azonos legyen, mert így készíthető jól értékelhető röntgenkép. Ez az összenyomás lehet fájdalmas, a nők egy része ezért nem is szeret mammográfiára menni. Meg kell jegyezni, hogy a röntgensugár nem teljesen ártalmatlan a szervezetre nézve, bár az emlővizsgálatnál elég kicsi a sugárdózis, de sokan még ettől is tartanak. Az emlőrák diagnosztika alapja a röntgen mammográfia, az ANTSZ minden 45-65 év közötti nőnek kétévente meghívót küld erre a vizsgálatra. Ha valakinek emlő panasza van, akkor a röntgen vizsgálatot minden esetben ki kell egészíteni emlő ultrahang vizsgálattal.

Emlő ultrahang vizsgálat

Az ultrahang nyaláb tulajdonsága, hogy minden határfelületről visszaverődik. Az ultrahang vizsgálat folyamán a testfelszínre gélt kenünk, amelyen áthatol az ultrahang nyaláb, és a visszaverődések csak a testben lévő határfelületekről történnek. Ez a képalkotás fizikai alapja. Ultrahangvizsgálatnál nincs emlő kompresszió és nincs káros sugárzás sem.

Hirdetés

30-35 éves kor alatt csak emlő ultrahang vizsgálat javasolt. A fiatal nők emlője sűrű, a röntgensugár számára nehezen átjárható, emiatt apró elváltások a röntgenképen rejtve maradhatnak.

Mit lát a röntgen és mit lát az ultrahang?

Röntgen mammográfiával és emlő ultrahanggal is láthatóak az emlőben lévő jó és rosszindulatú elváltozások. Egyetlen olyan elváltozás van, amit csak a röntgen lát az emlőben: ez a mikro kalcifikáció. A mikro kalcifikáció apró, a tűhegynél kisebb meszesedéseket jelent, és ez bizonyos fajta kezdődő emlő daganat jele. A röntgenképen látható gócok lehetnek jó- vagy rosszindulatúak, morfológiájuk alapján lehet különbséget tenni. Ultrahang vizsgálattal nemcsak a góc árnyékát látjuk, hanem annak szerkezetét is. Ez alapján megállítható, hogy egy csomó belsejében folyadék van-e (ciszta) vagy sejtek alkotják. Az is megállapítható – ritka kivételtől eltekintve –, hogy jó vagy rosszindulatú az elváltozás. Az ultrahanggal diagnosztizálhatóak többek között a különböző gyulladásos folyamatok, hegszövetek. Továbbá ultrahanggal vizsgálható az implantátum is.

Kinek? Mikor? Milyen vizsgálat?

Panaszmentes esetben 45 éves kor fölött kétévente röntgen mammográfia javasolt, amit célszerű lenne kiegészíteni emlő ultrahanggal. A közti évben emlő ultrahang vizsgálat javasolt. Panaszmentes esetben 40 éves kor alatt az átlagos rizikójú hölgyeknek a rendszeres mammográfia nem javasolt. Panaszmentes esetekben is minden korosztálynak célszerű évente rendszeresen emlő ultrahang vizsgálatot végezni! Ha valaki bármilyen életkorban csomót érez az emlőiben, vagy egyéb emlő panasza van, azonnal orvoshoz kell mennie, és képalkotó vizsgálattal meg kell bizonyosodni arról, hogy az elváltozás jó- vagy rosszindulatú! Ha bebizonyosodott, hogy az elváltozás rosszindulatú, akkor azonnal sebészt és onkológust kell felkeresni. Minden nő számára kötelező minden hónapban a menses elmúltakor fekvő és álló testhelyzetben az emlők önvizsgálata. Ha bármi rendellenességet észlel, azonnal emlő ultrahang vizsgálatra kell menni!

Kapcsolódó témák: #vény nélkül |
likeold
a fb oldalunkat