Hirdetés
Vény nélkül

„Kirakatnéző betegség” – az érszűkületről

Illusztráció: depositphotos.com
dr. Polyák Zita belgyógyász, angiológus szakorvos
2017.05.12. 12:52

Az alsó végtagi érszűkületet kirakatnéző betegségnek is hívják, mert a fájdalom miatt időszakosan (súlyosságától függően változó távolság megtétele után) megállásra készteti a beteget.

Hirdetés

Megállásra késztet

Fájdalom típusosan terhelésre jelentkezik, kezdetben hosszabb vagy megterhelőbb gyaloglás esetén, például emelkedőn. A beteg szinte mindig pontosan megmondja, hány lépés vagy méter után jelentkezik a fájdalom. A fájdalom nyugalomra, pihenésre, megállásra tíz percen belül megszűnik. A fájdalom helye a lábfej, vádli, comb izomzatára lokalizálódik. Érszűkület kezdeti szakaszában tünetek még nem jelentkeznek, így szűréssel időben észrevett és gondozott, kezelt alsó végtagi érszűkület romlása megállítható, szükség esetén beavatkozással kezelhető, még a fekély, illetve nyugalmi fájdalom kialakulás előtt.

Mit nevezünk perifériás érbetegségnek?

A perifériás érbetegség (érszűkület), az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája, melynek esetén a vérkeringési zavar az alsóvégtag ütőerein lép fel. Az érszűkület minden huszadik felnőttnél kialakul, előfordulásának gyakorisága a korral nő. 65 éves kor felett már minden ötödik embernél számítani kell az érszűkület kialakulására. A perifériás érbetegség kockázati tényezői a koszorúér- és agyi érbetegséghez hasonlóak. A betegség kialakulásának valószínűsége tovább nő dohányzás, magas vérnyomás, cukorbetegség vagy magas koleszterin szint esetén.

Hirdetés

Kérdőív a diagnózis felállításához

Egy egyszerű kérdőív kitöltésével már képet kapunk arról, hogy tüneteink, panaszaink alapján állhat-e alsó végtagi érszűkület a háttérben. Az Edinburgh kérdőív segít a perifériás érbetegség diagnózisában. Az alábbiakban megjelöltük azokat a válaszokat, melyek a perifériás érbetegség fennállása mellett szólnak: 

  • Járáskor jelentkezik-e fájdalom bármelyik lábában? Igen 
  • Előfordul-e, hogy ez a fájdalom állás, vagy ülés közben kezdődik? Nem 
  • Jelentkezik-e ez a fájdalom, ha siet, vagy hegyre megy fel? Igen 
  • Jelentkezik-e ez a fájdalom, ha normális sebességgel halad? Nem: enyhe, Igen: közepes/súlyos stádium.
  • Mi történik a fájdalommal, ha megáll? Elmúlik 10 percen belül.
  • Hol jelentkezik a fájdalom? Általában a vádliban.

Amennyiben a fenti kérdőív alapján válaszai megegyeznek a kiemelt válaszrészekkel, nagy valószínűséggel érszűkülete van.

Szűrővizsgálat javasolt

Panaszmentesség esetén is, amennyiben rizikótényezői vannak vagy elmúlt 65 éves, érszűkület szűrővizsgálata szintén javasolt. Az érszűkület szűrése eszközös vizsgálattal történik. Pontos diagnózist fizikális, valamint kézi Doppler ultrahanggal végzett vizsgálat alapján lehet felállítani, majd ezt követően a további terápiás, illetve diagnosztikus teendőket meghatározni.

Ingyenes szűrő vizsgálat június 12-13-án lesz Győrben a Kardirex Egészségügyi Központban előzetes időpontegyeztetést követően. Jelentkezni lehet a 96/516-320-as telefonszámon vagy személyesen a 9024 Győr, Táncsics M. u. 43. sz. alatt.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #érszűkület | #vény nélkül |
likeold
a fb oldalunkat