Hirdetés
Vény nélkül

Itt a nyár, védekezzünk a lábgomba ellen

Illusztráció: Pixabay
Dr. Wentzely Edit bőrgyógyász szakorvos
2019.07.12. 12:46

Itt a nyári meleg, fokozottan verejtékezünk, vágyunk az uszodák, strandok vizének frissítő erejére. Ilyenkor jobban ki vagyunk téve a bőr és a láb gombás fertőzéseinek. A lábgombásodás népbetegség, a lakosság több mint a felét érinti.

Hirdetés

A lábgomba okozói

Okozói lehetnek fonalas, sarjadzó és penészgombák. A fertőzésre fogékonyabbak a cukorbetegségben szenvedők, mert a verejtékük cukortartalma magasabb, az immunrendszert gyengítő kezelés alatt állók, a hosszasan antibiotikumot szedők, és a gyenge immunrendszerű betegek. Akik gyakran megfordulnak közös fürdőkben, zuhanyzókban, szaunákban, őket jobban fenyegeti a fertőzés veszélye. Az uszodákban nem a víz fertőz, hanem a medence partján található fa- és gumifelületek felszínén találhatók meg a kórokozók. A nem jól szellőző, gumitalpú, műbőr cipők, a műszálas harisnyák, zoknik, a túl gyakori, lúgos kémhatású tisztálkodószerekkel való fürdés kedvező feltételeket teremtenek a gombák megtelepedésének, elszaporodásának.

Először a lábujjak között

A gombák szeretik a nedves, sötét és a meleg környezetet. Ezért a lábon először a lábujjak között jelennek meg. Kezdetben a bőr viszket, majd finoman hámlik, berepedezik. Sokan ezt csak a bőr szárazságának tulajdonítják. Később a terület felázik, fehérré válik, viszketni, égni kezd. Súlyosabb esetben a folyamat ráterjed a talpra, a lábhátra, és megbetegítheti a körmöket is. A körmök elvesztik a fényüket, megvastagodnak, elszíneződnek, mállékonnyá válnak.

Hirdetés

Nem csak esztétikai probléma

A tüneteket komolyan kell venni. Nem csak esztétikai szempontból zavaró a betegség, súlyos szövődmények is kialakulhatnak. A berepedéseken át baktériumok juthatnak a nyirokerekbe, azok gyulladását, orbáncot is okozhatnak. A vénás keringésbe is kerülhetnek kórokozók, felületes vénagyulladást idézhetnek elő. A fertőzés együtt járhat a tenyér és a kéz ujjainak hólyagos, viszkető kiütéseivel, ami a gombás fertőzés által kiváltott allergiás reakció. Súlyosabb esetben ekcémás bőrgyulladás is kialakulhat.

Kezelés

Kezelésében enyhe tünetek esetén számos vény nélküli készítmény áll rendelkezésünkre. Naponta kétszer kell alkalmazni a szereket. Éjszakára húzzunk be gézcsíkot a lábujjak közé! Fontos, hogy a tünetek megszűnése után is, még minimum két hétig kezelni kell a bőrt. Az átlagos kezelési idő így 4-6 hét. Amennyiben nem látunk javulást, vagy a tünetek súlyosbodnának, feltétlenül keressünk fel szakorvost. Gyakran szükség van gyógyszeres kezelésre is.

Megelőzés

A fertőzés megelőzése nagy odafigyelést igényel. Minden tisztálkodás után töröljük teljesen szárazra a lábujjközöket, talpunkat. Lehetőleg pH 5-ös kémhatású tisztálkodószert használjunk. A láb szárazon tartásában segíthet egy langyos levegőt fújó hajszárító. Minden családtagnak külön lábtörölközője legyen! Egymás papucsába ne bújjunk bele! Közös zuhanyzó, öltöző használatakor csak papucsban közlekedjünk! Otthonunkban se járjunk mezítláb, hiszen a padlószőnyegben megtelepedhetnek a kórokozók. A zoknikat, lepedőt 60 Celsius-fokon mossuk, a zoknikat mosáskor fordítsuk ki. Ha izzadásra hajlamos a lábunk, tegyünk hintőport a lábbelibe. Nyáron jól szellőző vászoncipőt, papucsot, szandált hordjunk. Kerüljük a műszálas zoknikat. Lábbelinket időközönként fertőtlenítsük ki.

Kapcsolódó témák: #lábgomba | #vény nélkül |
likeold
a fb oldalunkat