Hirdetés
A hét orvosi témája

Féljünk-e a hipoglikémiától?

Illusztráció: depositphotos.com
Dr. Hidvégi Tibor PhD belgyógyász, diabetológus főorvos
2018.05.11. 10:05

Az alacsony vércukorszinttel együtt járó tüneteket az inzulinkezelésben részesülő cukorbetegek jól ismerik. „Hipóztam tegnap doktor úr”, mondja betegünk a rendelőben, s ez nem azt jelenti, hogy fertőtlenítőszerrel takarított, egyszerűen arról van szó, hogy alacsonyabb vércukorértéket mért, vagy erre utaló klinikai tüneteket tapasztalt.

Hirdetés

Mikor beszélhetünk hipoglikémiáról?

Természetesen alacsonyabb vércukorszint nemcsak inzulinterápia esetén jöhet létre, a tablettás kezelés bizonyos eseteiben is gondolnunk kell erre, s számos tényező okozhatja. A cukorbetegségben előforduló hipoglikémia küszöbe általában 3,5 és 3 mmol/l plazmaglükóz-szint között változik. A Magyar Diabetes Társaság Szakmai Irányelve szerint hipoglikémiáról akkor beszélünk, ha a vér cukortartalma 3,9 mmol/l alá csökken, és az állapotot általában jellegzetes klinikai tünetek kísérik. A definíció azonban nem köthető egy határozott számhoz, mert az élettani szabályozás alapján esetenként e vércukor-határérték felett is észlelhető hipoglikémiás tünetegyüttes. Olykor azonban észlelünk 3 mmol/l alatti vércukorértéket tünetek nélkül is. Ez utóbbit biokémiai hipoglikémiának nevezzük.

Tünetei

Az állapot súlyossága a gyakorlatban a klinikai tünetek révén határozható meg. Enyhe rosszullét (remegés, szívdobogás-érzés, nyugtalanság, éhség, hideg-nyirkos bőr, émelygés, bizsergés) esetén az egyén képes önmagát kezelni. A középsúlyos rosszullétre (zavartság, koncentrálási nehézség, problémák a beszéddel, fejfájás, szédülés, álmosság, gyengeség, látásváltozás) utaló tünetek súlyosabbak, de az egyén még képes önállóan elhárítani a tüneteket. Súlyos hipoglikémia (kóma) esetén eszméletvesztés is előfordulhat. Ha a plazma glükóz szintje tipikusan <2,8 mmol/l, a beteg egy másik személy segítségére szorul. A mindennapi gyakorlat számára célszerű a hipoglikémiák legegyszerűbb felosztását használni, enyhe rosszullétről beszélünk, ha a beteg az alacsony vércukorszint tüneteit önmaga el tudja hárítani, míg súlyos a hipoglikémia, ha külső segítségre szorul.

Hirdetés

Teendők rosszullét esetén

Diabéteszes beteg számára az oktatás során meg kell tanítani a jellegzetes tünetek és a vércukorszint összefüggéseit. Rosszullét esetén fontos először vércukormérést végezni, (helyes, ha a beteg környezete is felkészült erre) hiszen más okok is szerepet játszhatnak a „rosszullét” hátterében. Javasoljuk, mindig legyen a táskában 2 dl-es szívószálas üdítő (narancslé, szőlőlé), így nem kell a szőlőcukor tabletta bevételéhez külön vizet keresni. Célszerű az autó kesztyűtartójában is tárolni ilyet, így panasz esetén a biztonságos leállást követően a beteg könnyebben háríthatja el a hipoglikémiát, mintha a csomagtartóban kellene keresni az üdítőt. Diabéteszes személy tartson iratai között rövid tájékoztatást a betegségéről és az alkalmazott kezelésről, így ha a viselkedése zavart, nem tekintik alkohol, vagy tudatmódosító szer által befolyásolt embernek. Otthonában a legegyszerűbb, ha alacsony vércukorszint esetén 2-3 dl tejet, vagy édes üdítőt iszik. Fontos, hogy a gyorsan felszívódó szénhidrát után lassan felszívódót (például kenyérfélét) is fogyasszon, nehogy a tünetek ismétlődése következzen be.

Mi okozhat hipoglikémiát?

A cukorbetegség kezelésekor természetes cél, hogy a magasabb vércukorszintet csökkenteni akarjuk. Az alkalmazott tabletták egy része serkenti a hasnyálmirigyben az inzulin termelését, így csökken a vércukor értéke. A szervezetben lévő cukor felhasználását és a vércukor szintjét csökkenti a fizikai munka, sporttevékenység is, ha ez nem jár együtt megfelelő szénhidrátbevitellel, alacsonyabb lesz a vércukor szintje. Előfordulhat, hogy elmarad a szükséges táplálék bevitel, de a vércukorszintet csökkentő tablettákat beveszi a beteg. A menstruáció első napja, a melegfront és a tartós kánikulai időszak hajlamosíthat hipoglikémiára. Inzulinkezelés esetén jól ismert a vércukorszint esése, különösen a korábban felsorolt tényezők együttes előfordulása esetén.

A cukorbetegséggel kapcsolatos ismereteit bővítheti, ha rendszeresen látogatja a Magyar Diabetes Társaság honlapját: www.diabet.hu

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #hipoglikémia | #vény nélkül |
likeold
a fb oldalunkat