Hirdetés
A hét orvosi témája

Csapatépítés, a siker előmozdítója

Illusztráció: Despositphotos
Füves Zsuzsa okleveles gyógypedagógus coach, tréner
2022.09.13. 06:17

A pandémia, az online meetingek, a telefonos „letudtam, legalább nem fertőződöm” megbeszélések gyakorlatilag megszüntették a közösségi élményeket.  A home office munkavégzés, a zoom megbeszélések elveszik azt az erőt a munkahelytől, amit úgy hívunk, a közösség ereje.

Hirdetés

Kell egy jó csapat

Egy munkahelyi csoport teljesítménye mindig több, mint az egyének összteljesítménye a csoportban. Egy jó csoporttal sikeres projekteket lehet végrehajtani, pályázatokat nyerni, egy cég jövőjét megtervezni és fenntartani. Kutatások igazolják, hogy az egyén mérhető eredményei csak 15 százalékban a technikai tudásában, 85 százalékban az emberekkel való bánásmódjában, annak ügyességében rejlik. Fontos tehát minden olyan program, ahol a dolgozók megtanulják a helyes bánásmódot a munkatársaikkal szemben.

A csapatot építeni kell

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy trénerként többször hívnak csapatépítésre. Egy kicsit úgy érzem magam ilyenkor, mint mikor a szobrász egy kőtömbből hatalmas munkával kifarag egy csodálatos szobrot. Adott egy csoport tagokkal – történetekkel, eseményekkel a háta mögött –, és csapatot kell faragni belőle. Persze néhány órás munkával csak a folyamat kezdődik meg, a tréner csak irányt mutat. A csapatépítés során mindenki találkozik önmagával, találkozik a másikkal és a közösséggel. A feladatokkal való közös megküzdés, az érdemi együttes munka, a nyitott kommunikáció, a játékos feladatok mind arról szólnak, hogy a csapat tagjai elköteleződnek a munkahelyük és egymás iránt. Ez az elköteleződés záloga egyben a munkahelyi változások bevezetésének is.

Füves Zsuzsa okl. gyógypedagógus coach, tréner

Gátolja a kiégést is

A munkahelyi változásokat célszerű a csapat közösségfejlesztésével bevezetni. Túl azon, hogy így fejlődik a közös gondolkodás és a szabálykövetés, gátolja az egyén kiégését is. A csapatépítés segít rátalálni az egyéni és közösségi célokra. Kialakulhat egy olyan közösségi energia, amely erőt ad a csapatnak a legnehezebb helyzetekben is. A csoport képes lesz változni és változtatni. A csapatépítő tréningek a stressz levezetésére is alkalmasak. Tapasztalatom azt mutatja, hogy hosszú távon az a közösség működik jól a munkahelyen, ahol a vezető kiemelten figyel a dolgozók mentálhigiénéjére. A csapatban kialakul egy belső egyensúly, aminek megtartására közös törekvés van.

Csapatépítő tréning. Hurrá!

Nem mindenki szereti a munkahelyi csapatépítő tréningeket. Ennek nyilván több oka is lehet. Az a jó csapatépítő tréning, ahol különböző személyiségű emberek megismerik egymást munkán kívüli szituációkban. A csapat kollektív bölcsessége, az összehangolt feladatvégzés túlmutat a hasznos időtöltésen.

A csoportot csapattá érleli

A tréningen mindenki kiélheti a saját egyéniségét. Megtanulja azt, hogy mások teljesítményét el lehet ismerni úgy is, hogy közben magát nem értékeli le és nem értékelődik le. Rájönnek a részvevők, hogyan kell saját véleményt megfogalmazni bátran és kulturáltan. A jó hangulat, a közös nevetések a csoportot csapattá érlelik. A munkahelyi közösségi programok között célszerű, ha első a listán a csapatépítés.

Kapcsolódó témák: #csapatépítő tréning | #kiégés | #munkahely |
Hirdetés