Hirdetés
Vény nélkül

Beköszöntött a korai sötétség

Győr+
2022.09.12. 19:36

A depresszióra hajlamos személyek tíz százalékát fájdalmasan érinti az évszakváltás, őszi hangulatzavaruk téli depresszióvá mélyülhet. A pontos ok még vitatott, de abban egyetértenek a szakemberek: akik szezonális kedélybetegségtől szenvednek, különösen érzékenyek a fényre, illetve annak hiányára.

Hirdetés

Számos tünet jelzi

Az érintett kedvetlen, levert, kimerült, gyakran farkaséhesnek érzi magát, különösen az édességet kívánja. A tartósan rossz hangulat miatt a szociális kapcsolatok korlátozódnak, a depressziótól szenvedő ember még magányosnak is érzi magát. Jelentkezhetnek testi panaszok, amelyek hátterében nincs szervi eltérés, így sok beteg fejfájásra, gyomor-bélrendszeri problémákra panaszkodik.

Biológiai háttere

Az idegrendszer biokémiai folyamatai, pszichológiai hatások, de a genetika is egyaránt közrejátszhat abban, hogy valaki letargiában éli meg a telet. Kontrollált vizsgálatok bizonyították, hogy a betegek többsége jobban érzi magát, ha fényhatásnak teszik ki, legyen az akár mesterséges – de a napsugárzásnak megfelelő minőségű – fény is. A legjobb eredmény a reggeli órákban érzékelt fénnyel érhető el.

Kezelése

A tünetek változatosan kezelhetők fényterápiával, depresszió elleni gyógyszerekkel, vagy mély mágneses agyi stimulációval, pszichés támogatással. Első lépésben érdemes a fényterápiával próbálkozni. A páciensekre általában jellemző az alacsony önbecsülés, a gondolkodás negatív irányú változása is, ezért a kezelés fontos része a pszichoterápia. A beteg is sokat tehet önmagáért: étkezzen egészségesen, fogyasszon kevesebb cukrot, több ómega-3- zsírsavat.

Aktív kikapcsolódás

Az aktív kikapcsolódás, a sport is sokat segít. Ne szürküljön bele az őszbe, télbe, hordjon színes ruhákat, s ha csak teheti, induljon hosszú sétákra, főleg a délelőtti órákban. Ha mindez mégsem elég, érdemes pszichiáter szakorvossal konzultálni a konkrét terápiás lehetőségekről.

Kapcsolódó témák: #vény nélkül |
Hirdetés