Vény nélkül

Az időjárás és a migrén

Győr+
2022.05.23. 15:06

Míg sokan azt hiszik, hogy kapcsolat van az időjárás és bizonyos egészségi panaszok között, erre nem sok bizonyíték van. Egy tanulmány azonban arra utal, hogy az időjárás változásai kiválthatják a migrénes fejfájást.

A nők megközelítőleg 17, a férfiaknak pedig 7 százaléka migrénes fejfájásban szenved, ami az agy és az azt körülvevő erekben történt változást jelzi. A tünetek közé tartozik a fájdalom, émelygés, hányás és fény- vagy hangérzékenység.

A New England Center for Headache kutatónak tanulmánya 77 migrénes beteget vizsgált meg, akik 2-24 hónapon át feljegyzéseket készítettek fejfájásukról. A résztvevők kérdőívben válaszoltak arra a kérdésre, vajon hisznek-e abban, hogy az időjárás hatással van a fejfájásukra, és ha igen, szerintük milyen erős ez a hatás. A tanulmányból kiderült, hogy a résztvevők mintegy 51 százalékának valóban az időjárás indította el a fejfájását, bár 62 százalékuk vélte úgy, hogy érzékeny az időjárásra. A leggyakoribb kiváltó ok a szélsőségesen meleg vagy hideg, a második a szélsőséges légnyomás (páratartalom vagy szárazság), a harmadik pedig a két napon belüli bármilyen nagyobb változás az időjárásban.

Kapcsolódó témák: #fejfájás | #migrén | #vény nélkül |