Hirdetés
Vény nélkül

Az allergiáról

Fotó: Pixabay
Győr+
2019.04.12. 12:02

Allergia esetén az immunrendszer kórosan reagál olyan anyagok jelenlétére, amelyek egyébként a szervezet számára semmilyen problémát nem kellene, hogy okozzanak. Ezek az úgynevezett allergének jelen lehetnek a levegőben, ételeinkben, a megérintett tárgyakon. Létezik lelki eredetű allergia is, ez esetben tényleges, fizikai tünetek jelennek meg, de az okok a pszichében, valamint a velünk történt eseményekben keresendőek.

Hirdetés

Kiváltó okok

Teljességgel meghatározni szinte lehetetlen, hogy mi minden válthat ki allergiás reakciókat, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy leggyakrabban a poratka, különféle pollenek, élelmiszerek, rovarcsípés, állatszőr, lakókörnyezet jellemzői (páratartalom, por, levegőszennyeződés), dohányzás és dohányfüst, valamint a pszichés tényezők okolhatóak. Az alsó és felső légutakat, a szemet, a bőrt, valamint a bélrendszert érintő panaszok jellegüknél fogva határozzák meg, hogy tulajdonképpen milyen allergiáról is van szó.

Szénanátha

Szénanátha esetén beszélhetünk időszakos allergiáról, melyet általában egy bizonyos időszakban megjelenő pollenek okoznak, de sajnos létezik az egész éven át tartó változat is. Ha penész, a házi poratka vagy az állati szőr folyamatosan jelen vannak a beteg életterében, a szőnyegeken, a búrorokon, a falakon, a fürdőszobában vagy egyéb helyiségekben, úgy ezek a külső ingerek, allergének váltják ki a sokszor igen nagy problémát okozó tüneteket. A viszkető orr, a könnyező szemek, az orrfolyás egy idő után erős fejfájáshoz is vezethetnek, ami az életminőséget jelentősen ronthatja.

Hirdetés

Napallergia

A bőr kóros fényérzékenységekor jön létre, gyakorlatilag bőrtípustól függetlenül. Kiváltó oka az UV-sugárzás, kialakulása pedig tulajdonképpen a szervezet hajlamától függ.

Ételallergia

Gyakran kevert fogalmak a táplálékallergia és a táplálékintolerancia. Ez utóbbi esetében nem allergiáról van szó, hanem valamilyen enzim hiányáról, amely miatt nem tud a táplálék lebomlani. Leginkább hasmenés formájában jelenik meg a probléma, de komolyabb tünetegyüttessel nem jár. Ellenben az ételallergia esetében az immunrendszer egyik vagy másik ételösszetevőt idegenként kezeli és allergiás tünetekkel reagál rá, kiütésekkel, orrfolyással, szemviszketéssel, sőt súlyos esetekben légszomjjal, gégeödémával, vagy ritkán anafilaxiás sokkal. Allergiát okozó ételek lehetnek többek között a tej, a tojás, a szója, a brokkoli, az eper, az őszibarack, a dinnye, a mogyoró, a mandula, a halak, a tenger gyümölcsei, a rák, a kagyló. A legjobb tehát elkerülni ezeket az ennivalókat, ha tisztában vagyunk allergiánkkal.

Hogyan kezelhetőek a panaszok?

A legfontosabb elsősorban az allergia típusának meghatározása, mely a tünetekből, azok jelentkezéséből, valamint vérvizsgálat és bőrteszt végzéséből egyértelműen kiderül. A tünetek súlyosságától függően többféle kezelési módszer létezik, nyilvánvalóan az időszakos, kisebb náthát okozó pollenallergia nem szorul olyan komoly kezelésre, mint például az egész éven át tartó, életminőséget jelentősen befolyásoló, lerontó allergiás panaszok. Javasolt minél természetesebb gyógymód alkalmazása, valamint a pszichés háttér feltárása, kezelése. Bár antihisztaminok és kortizonkészítmények szedésével a tünetek hatékonyan elfojthatóak, mégis javasoltabbak a homeopátiás készítmények, és a szervezet rendszeres méregtelenítése.

Kapcsolódó témák: #allergia | #vény nélkül |
likeold
a fb oldalunkat