Arcélek a kórházból: Dr. Mike Andrea neurológus főorvos

Kutatóorvos az idegrendszer terepén

Illusztráció: Pixabay
H. F.
2017.03.17. 11:23

Ha a Mecsek vidéke kerül szóba, mindig felderül a tekintete, hiszen Pécshez köti gyermekkora, iskolája, sőt pályakezdése is. Most már a Kisalföldön is otthon érzi magát. A két évet Bostonban is kutató főorvosnő, másfél éve dolgozik a győri kórházban.

A baranyai megyeszékhelyről költözött Tatára Mike Andrea főorvosnő, onnan jár be naponta a győri kórház neurológiai osztályára. Pályaválasztása szinte törvényszerű volt, hiszen nagyapja orvosként kereste a kenyerét, s édesapja is az emberek gyógyítására tette fel az életét. Mike Andrea pedig már középiskolában megszerette a biológiát, tehetsége, érdeklődése miatt egyenes volt az útja az orvosegyetemre. Azt mondja, először nem neurológus akart lenni, valamilyen manuális szakmát képzelt el magának, például a szemészetet, de a neurológia titkai eltérítették korai szándékától. Megragadta ennek a szakterületnek az elmélete, a sokoldalúsága. Az idegrendszer működése érdekes terepet kínált a számára.

Sok még a felfedeznivaló, az ismeretlen, ám egyre többet tudunk az agy működéséről, magyarázza. Rohamléptekben fejlődnek a képalkotó módszerek, jól láthatóak, mérhetőek az agy funkciói, s ennek következtében pontosabbak a terápiát megalapozó diagnózisok. A gyógyszerkutatásoknak köszönhetően hatékony terápiára van lehetőség olyan esetekben is, melyeket korábban nem igazán tudtak kezelni.

Dr. Mike Andrea az otoneurológia és a neuroimmunológia tudományában teljesedett ki, de kórházi munkája során az idegrendszeri betegségek mindegyikével találkozik. Az otoneurológia tárgya a betegek egyensúlyszervének a működése, a neuroimmunológia pedig az idegrendszert érintő immunológiai kórképekkel, azon belül kiemelten a sclerosis multiplex nevű betegséggel foglalkozik.

A főorvosnő szerint a betegek leggyakrabban szédüléses panaszokkal keresik fel az ideggyógyászt vagy a sürgősségi osztályt. Ennek a tünetnek a hátterében belgyógyászati, ideggyógyászati, fül-orr-gégészeti okok állnak, tíz százalékuk azonban lelki eredetű. A szerteágazó okok miatt, régebben nehéz volt kideríteni, milyen kórban szenved a beteg, a tudomány és az orvosi technika fejlődésével ma már nemcsak sokkal pontosabb diagnózist, de eredményes terápiát is adni tudnak a pácienseknek. Példaként említi a szakember: az egyensúlyzavarokat nagyon sokszor a belső fülben található kristály „elszabadulása” okozza. Az ijesztő tünetek egy ötperces tornamanőverrel elmulaszthatók, a beteg szinte egyik pillanatról a másikra jól érzi magát.

A főorvosnő másik szakterületének, a neuroimmunológiának a kórképei sajnos már nem gyógyíthatóak ilyen egyszerűen. A sclerosis multiplex mindenekelőtt a fiatal nők betegsége – negyven év fölött is előfordul, de akkor ritkábban –, s olyan gyógyszere jelenleg nincs, amivel végleges gyógyulást lehetne elérni. Egy autoimmun folyamatról van szó, magyarázza Mike főorvosnő, melyről az utóbbi tíz évben rengeteg új információt derített ki a tudomány, és új, hatékony gyógyszerek is megjelentek. Az a cél, hogy a beteg állapota ne romoljon, a gyulladásos fellángolásokkal eredményesen tudjanak megbirkózni, lehetőleg megőrizzék a páciensek munkaképességét. A sclerosis multiplex sokszor a járástávolság rövidülésével jár, szűkítheti a cselekvőképesség térbeli határait. A korábbi statisztikák szerint az ebben a kórképben szenvedők tíz évvel rövidebb életet élnek, ám Mike Andrea hangsúlyozza: ezek a számok az új terápiák hatására ma már biztosan nem igazak.

Megkérdeztük a szakembertől, hogy mivel többnyire fiatal nőkről van szó, miként befolyásolhatja ez a betegség a gyermekvállalást. Ezek a betegek is nyugodtan vállalkozhatnak gyermekszülésre, nyilván a terhesség alatt szedett gyógyszerekre figyelni kell, válaszolta.

A főorvosnő PHD-dolgozatát is a sclerosis multiplex témaköréből írta, a szellemi, gondolkodási képességek változásait mérte MR-vizsgálatokkal. Kutatóként két évet a bostoni Harvard Egyetemen töltött el. A nemzetközi Sclerosis Multiplex Szövetség (MSIF) által 2007-ben odaítélt ösztöndíjat nyolc kutató vehette át a világ minden tájáról, köztük egyedüli magyarként az akkor még a pécsi neurológiai klinikán kutató Mike Andrea. Győrött fül-orr-gégész kollégájával közösen jelenleg ontoneurológiai kutatásokat végeznek.

Nem akarok külföldön élni, előzi meg kérdéseinket. Nem vagyok olyan alkat, teszi hozzá. Erősek a családi kötődései is, úgy gondolja, itthon járja a maga útját még akkor is, ha a körülmények, feltételek a magyar egészségügyben nyilvánvalóan rosszabbak, mint az Egyesült Államokban.

A törékenynek látszó doktornő kemény sporttal tartja karban erőnlétét. Terepen fut hosszú távokat, ez tölti ki szabad idejének jelentős részét. Többnyire a férjével együtt futnak, örömüket lelik a természetben, a mozgásban. Mike főorvosnő versenyekre is jár, s nem ritka, hogy edzésképpen harminc kilométereket fut le. Jól ismeri a hazai hegyeket, a legkedvesebb persze számára most is a Mecsek.

Mikor terveiről kérdezzük, azt mondja: gyermeket szeretnének, hivatása mellett nagyon fontos számára a család.

Kapcsolódó témák: #neurológia | #vény nélkül |