A hét orvosi témája

Állva evezéssel az egészségért!

Illusztráció: depositphotos.com
Kovács Gábor okleveles SUP-oktató
2019.07.12. 12:48

A Stand Up Paddle (SUP) magyarul állva evezés rövid idő alatt világszerte az egyik legnépszerűbb vízi sporttá vált, így hazánkban is. Szórakozás, készség- és képességfejlesztés, felüdülés testnek és léleknek.

Könnyedén elsajátítható

A SUP-ozás technikája könnyedén elsajátítható, a SUP-deszkával vízen töltött idő pedig rendkívül élvezetes és szórakoztató. Egyre inkább előtérbe kerülnek a SUP-ozás testre és lélekre, így az általános egészségre gyakorolt különleges és kedvező hatásai is. A SUP-ozás kiválóan alkalmas a kikapcsolódáson túl készségeink és képességeink javítására, fizikai és mentális egészségünk, valamint személyiségünk fejlesztésére is.

Javítja az egyensúlyérzéket

A rendszeres SUP-ozás egyik legkézenfekvőbb pozitív hatása az egyensúlyérzékünk javulásában mutatkozhat meg. A vízen sikló deszka folyamatos és különleges kihívás elé állítja egyensúlyrendszerünket. A bokánk, a térdünk és a csípőnk szünet nélküli apró mozgásaival (úgynevezett mikromozgásokkal) egyensúlyozunk a mozgó deszkán. A SUP-ozás kiváló lehetőség a mozgásban részt vevő érzékelőink (proprioceptív receptorok) finomra hangolására, így egyensúlyérzékünk, testtudatosságunk, gyorsaságunk és koordinációs képességünk fejlesztésére.

Fizikai állapotunk erősödik

A SUP-ozás egy viszonylag kis erőkifejtést igénylő, „low-impact” sportaktivitás, ezért szinte bárkinek ajánlható fizikai állapotának fejlesztésére. Különösen erősíti a központi „core” izmainkat, így javítja testtartásunkat. Növeli izomzatunkat, erőnlétünket, hajlékonyságunkat, fejleszti állóképességünket, pozitívan hat kardiovaszkuláris rendszerünk egészségére. Amennyiben túlsúllyal küzdünk, sikerrel egészítheti ki táplálkozásterápiánkat! A SUP-ozás megelőző hatású lehet a sérülésekkel szemben, illetve sérülés esetén fontos szerepe lehet a rehabilitációban, az újrasérülések elkerülésében.

Javítja a kedélyállapotunkat

A rendszeres SUP-ozás pozitív hatásai messze túlmutatnak szervezetünk fizikai állapotának egyértelmű javulásán. Az állva evezés mentális egészségünkre és kedélyállapotunkra gyakorolt kedvező hatása legalább ennyire különleges. Feloldja bennünk a mindennapi stressz által okozott feszültséget. A természetben, a szabad vízfelületen, napfényben folytatott élvezetes SUP-ozás egyedülálló és üdítő kikapcsolódást biztosít elménk számára. Nyugtatja idegrendszerünket, segíthet krónikus fáradtság, szorongás, pánikbetegség, depresszió és szenvedélybetegségek esetében is.

Fejleszti a személyiségünket

A SUP-ozás nem feltétlenül teljesítményorientált sporttevékenység, azonban folyamatos figyelmet és koncentrációt igényel, ezáltal kiválóan alkalmas lehet személyiségünk fejlesztésére is, valamint javíthatja a tanulás és munkavégzés eredményességét. Valamennyi korosztály számára szórakoztató élmény, egyszerre élvezetes, sikerélményhez juttat és növeli a motivációs szintet. Családi, baráti körben SUP-ozva remek közös élményekhez juthatunk!

Jó tudni!

A SUP a Stand Up Paddle, magyarul állószörf vagy állva evezés rövid elnevezése. Lényege, hogy egy nagyméretű szörfdeszkán állva evezővel hajtjuk magunkat. Ez a bárki által néhány perc alatt elsajátítható mozgásforma mára a világ leggyorsabban népszerűsödő vízi sportjává nőtte ki magát.

  • Egyszerre jelent kikapcsolódást és egészséges életmódot,
  • új és felejthetetlen élményeket nyújt, akár egyedül, akár társasággal,
  • feltölti a lelket, megnyugtat és garantáltan jókedvet biztosít,
  • közben élvezhetjük a napsütést, a lenyűgöző tájat és az elengedhetetlen vízparti életérzést,
  • jót tesz a teljes testnek, erősíti a mélyizmokat és fejleszti az egyensúlyt.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #sup | #vény nélkül |