Hirdetés
Vény nélkül

A napozás is lehet szenvedélybetegség

Győr+
2022.05.23. 13:37

Bőrgyógyászok már régóta sejtik, hogy egyesek szenvedélybeteg módjára napoznak és minden figyelmeztetés ellenére sem képesek felhagyni káros szokásukkal. Egy vizsgálat során most bebizonyosodott, hogy valóban, az UV-fény is szenvedélybetegséget okozhat.

Hirdetés

Korábbi kísérletekből már tudjuk, hogy az UV-fény hatására éppen úgy endorfin szabadul fel az agyban, mint az örömszerző viselkedés más formáinál. Vizsgálatukkal azt kívánták megtudni, vajon egyesek, különösen azok, akik magukat is gyakori napozónak vallják, mutatnak-e a szenvedélybetegekre jellemző viselkedésformákat a napozással kapcsolatban.

A kutatók összesen 385 egyetemista fiút és lányt mértek fel kérdőív segítségével. A 385 résztvevő közül a lányok 76 százaléka napozott, szemben a fiúk 59 százalékával. A lányok 42 százaléka járt szoláriumba, míg a fiúknak csak 17 százaléka. A kutatók megállapították, hogy ha a napozás annyira addiktív, mint amennyire a vizsgálatból kiderült, az magyarázatul szolgál arra, miért szükséges rendszeres és tudatos felvilágosítással elejét venni a kockázatos napozásnak.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #napozás | #vény nélkül |
likeold
a fb oldalunkat