Dr. Dézsi Csaba András professzor szerint rutinból gyógyítani nem lehet

A műtét esély a hosszabb, jobb minőségű életre

Illusztráció: Győr+ Archívum
Hajba Ferenc
2019.05.10. 12:29

A nemzetközi felmérések azt mutatják, hogy a sikeres szívkatéteres beavatkozáson átesett, vagy az eredményes nyílt szívműtétek után a betegek jelentős része abbahagyja a neki előírt gyógyszerek egy részének a szedését. Győrben eddig 20 ezer 853 szívkatéteres beavatkozást hajtottak végre. Dr. Dézsi Csaba András kardiológus professzorral, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosával arról beszélgettünk: jellemző-e ez a magatartás a Győrben kezelt betegekre, milyen veszélyekkel jár a gyógyszerek abbahagyása? Melyek azok a terápiás magatartások – gyógyszerszedés, életmódváltás –, amiket a katéterezés után egészségünk megóvása érdekében követni kell?

A szívkatéterezés összefoglaló neve különböző fajtájú és szintű beavatkozást takar, többek között a diagnózistól, az akut infarktus okozta életveszélyes állapot koszorúér-tágítással történő megszüntetésén át, a beteg ér visszaszűkülését gátló érháló, más néven a sztent beépítéséig. Minden esetben egyénre szabott kezelésre van szükség, nemcsak a műtét során, hanem az azt követő terápiák sem lehetnek mindenki számára egyformák. Ez vonatkozik a gyógyszerelésre éppúgy, mint az életmód-vezetésre. Beteget gyógyítani rutinból nem lehet – állítja a professzor.

Mi a tapasztalata: ezeket az egyéni kezelési stratégiákat betartják otthon a betegek?

Sajnos sokan nem, vagy csak részben. Sokszor kérdezik tőlem: ha a katéterezés során kinyitottam a beszűkült eret, operációval megszüntettük a bajt, miért kell a továbbiakban is tablettákat szedniük. Én ennek a kérdésnek örülök, mert fontos, hogy a beteget érdekelje a saját állapota, további teendője, mégpedig autentikus forrásból.

Ilyenkor mit mond a betegeinek?

Fontos tudni, hogy a szívbetegség hátterében gyakran genetikai hajlam áll, de ez egyáltalán nem eleve elrendelés. Az ismert rizikófaktorok – a dohányzás, az elhízás, a kezeletlen cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a húgysavszint-emelkedés, a testmozgás hiánya, a stressz – igen jelentősen hozzájárulnak a genetikailag sebezhető szervezet megbetegedéséhez. Nem lehet mindent a tablettákra bízni, a szükséges gyógyszerek, s az életmódváltás együtt csökkenti a betegség rizikóját.

Tudjuk, hogy melyik milyen mértékben?

A katéteres beavatkozás 25 százalékban, hiszen a műtét a jelentős szűkületeket szünteti meg, a kisebb meszesedések megmaradnak. A gyógyszerek ugyancsak 25 százalékkal járulnak hozzá ahhoz, hogy ismételten ne forduljon elő a szívbetegség. A maradék ötven százalék pedig az életmódon múlik, hiszen a genetikai hajlam nem változik.

Mennyit változott a terápia az utóbbi évtizedekben?

Az új, forradalmi beavatkozások lehetősége nyilvánvalóan módosította a szükséges terápiát. Az infarktusos betegeknek most a sikeres katéterezés után fokozatosan felépített, rendszeres mozgást javaslunk. Régebben azt ajánlottuk: minden negyven év feletti ember naponta szedjen Aspirin tablettát a megelőzés érdekében. Ma azt mondjuk: fölöslegesen senki se szedje, ha azonban koszorúér-betegsége van, akkor azonnal el kell kezdeni az Aspirin alkalmazását, éppúgy, mint a koleszterincsökkentőket, és a magas vérnyomást is hatékonyan kell kezelni.

Milyen koleszterinszint számít magasnak?

Egyedi célértékeket határozunk meg, amelyek a betegségtől, annak súlyosságától függenek. A betegek sokszor mondják, milyen jó, hogy a „rossz koleszterin”, az LDL-szintjük a laboratóriumi tartományok felső határa alatt van, s nem értik, miért akarunk ennél alacsonyabb szintet elérni. Igen, de tessék megnézni az alsó határt: az ugyanis nulla. A koleszterincsökkentőkről egyébként az utóbbi időkben hitelesnek tűnő forrásokból álhírek jelennek meg, s megpróbálják lebeszélni róla a betegeket. Pedig a Q10 hatóanyaggal kiegészített sztatinok esetében ritkán jelentkeznek mellékhatások, a káros koleszterin szintje viszont jelentősen csökkenthető. Összességében azt mondhatom: gondoljunk arra, hogy a szívműtött betegek nem sebezhetetlenséget kaptak a sorstól, hanem esélyt a jobb minőségű és hosszabb életre. Az élettani és lélektani sajátosságok figyelembevételével kialakított műtét utáni terápiák betartása ennek az esélynek a megőrzése miatt elengedhetetlen.

Kapcsolódó témák: #műtét | #vény nélkül |